24-aastane Belgia kodanik Najim Laachraoui oli üks Brüsseli lennujaama enesetaputerroristidest. Ta oli pundis novembrikuise veresauna ühe korraldaja Salah Abdeslamiga (26). Viimane tabati eelmisel reedel pärast neljakuist ülemaailmset inimjahti. Juba nädala algul spekuleeriti, kas Brüsselis toimunu võis olla reaktsioon sellele, et Abdeslam vahistati. Prokuröri sõnul paistab see versioon saavat kinnitust, märgib AFP.

Laachraoui reisis Süüriasse 2013. aasta veebruaris. Tema naasmisest saadi teada eelmise aasta septembris, kui ta peeti üheskoos Abdeslamiga valedokumentide esitamise tõttu Ungari-Austria piiril kinni. Hoolimata intsidendist lubati neil teekonda Lääne-Euroopasse jätkata. Ta üüris maja Auvelais, mis asub Belgia keskosas, ja korteri Schaerbeeki linnaosas Brüsselis. Mõlemast sai peagi labor, kus valmistati pomme.

Esmaspäeval – kolm päeva pärast Abdeslami tabamist Molenbeeki linnaosas Brüsselis – olid ametivõimud palumas inimeste abi Laachraoui leidmisel. Kuid oli juba hilja. Teisipäeva hommikul kell 7.58 õhkis ta ennast koos veel ühe džihadisti, Ibrahim el-Bakraouiga (29) Brüsseli lennujaama esimesel korrusel check-in' alal.

Belgia prokuratuur märkis reedel, et Laachraoui oli üks Brüsseli lennujaama enesetaputerroristidest. Ühtlasi kinnitati ka, et tema DNA jälgi avastati mullu novembris Pariisi Bataclani kontserdimajast ja Stade de France'i jalgpallistaadionilt, samuti rünnaku ühe korraldaja pommivöölt.

Kahte rünnakut seob ka Islamiriigi järgija Reda Kriket (34), kes kogus terroriorganisatsiooni tarbeks raha aastatel 2013-2014 ja reisis Süüriasse 2014. aasta viimastel kuudel. Kriketit tunti hästi nii Belgia kui Prantsusmaa julgeolekujõudude poolt ja teda nimetati 2015. aasta kohtudokumentides koos Abdelhamid Abaaoudiga, keda peetakse novembrikuiste terrorirünnakute ajuks.

Uurijad usuvad, et Kriket mängis mõlema rünnaku puhul olulist rolla ja rahastas võrgustikku. Mees peeti kinni neljapäeval Pariisi eeslinnas Boulogne-Billancourt'is. Teda seostatakse uue terrorirünnaku kavandamisega, mis oli jõudnud „lõppstaadiumisse“.

Haarangu käigus leiti Kriketi korterist automaate Kalašnikov, Islamiriigi džihadistide seas populaarset isetehtud lõhkeainet TATP ja selle valmistamiseks vajalikke koostisosi.

Saksamaal peeti samal ajal kinni kaks inimest, keda seostatakse teisipäeval toimunud terrorirünnakutega. Düsseldorfi lähedal peeti neljapäeval kinni 28-aastane kohalik islamifanaatik, kelle Türgi julgeolekuteenistus toimetas koos ühega teisipäevastes terrorirünnakutes osalenud el-Bakraoui vendadest möödunud suvel Amsterdami.

Der Spiegel kirjutab, et võimudel ei ole esialgu selgust, kas mehed tundsid teineteist. Reedel peeti veel üks mees kinni Giessenis. Mõlemad said esmaspäeval, päev enne terrorirünnakut, kahtlaseid tekstisõnumeid, millest ühes sisaldus ühe ründaja nimi ja teises sõna „lõpp“.