Kuna Maxima laohoone põlengu kustutustööd pressikonverentsi ajal veel käisid, ei olnud sellel hetkel tõendeid võimalik koguda, kuid Põhja päästekeskuse menetlusbüroo juhataja Armand Jürgensoni sõnul on alust arvata, et tegemist võib olla süütamisega. "Esialgsel hinnangul võib öelda, et on olemas kahtlus, et see on kellegi tahtlik tegu. Ehk siis sellest põlevast materjalist, mis asus vastu hoone seina, ongi see tuli alguse saanud," ütles Jürgenson.

Põhja päästekeskuse pressiesindaja Indrek Hirs avaldas pressikonverentsil lootust, et meedias igaveseks tuleks tituleeritud tulekahju kustutakse lähiajal.

Põhja päästekeskuse regiooni vastutav korrapidaja Priit Janno kinnitusel tulid päästjad sündmuskohale südaöö paiku politsei poolt saadud väljakutse peale, kus maja taga põles hunnik, mis süütas välisseina. "Seda siis asuti lahti võtma ja kustutama, kuid kahjuks läks see tuli sealt räästasse ja katuse vahele," kirjeldas Janno sündmuste algust.

Peal oli tõrvapapp, siis tuli soojustus, kile, puitkarkass, siis oli kümme sentimeetrit vahet ja tuli plekk. Nii Ülevalt kui alt vett lastes ei jõudnud see põlengu materjalini.
Priit Janno

Hoone kustutamine oli Janno sõnul päästjatele ebamugav. "Peal oli tõrvapapp, siis tuli soojustus, kile, puitkarkass, siis oli kümme sentimeetrit vahet ja tuli plekk. Nii Ülevalt kui alt vett lastes ei jõudnud see põlengu materjalini."

"Kuna see katusekonstruktsioon oli meie jaoks suhteliselt keeruline - ei saanud seda ei seest- ega väljastpoolt kustutada -, siis levis tuli suhteliselt vabalt ja sellepärast kogu see laohoone katus niiöelda tule poolt rikutud sai," selgitas Janno, kes on ühtlasti ka päästetööde juht.

"Hetkel käib aktiivne katuse lahtivõtmine ja suurtmeetri haaval läbiloputamine ja loodame, et täna saame selle tööga ühele poole," avaldas Janno kella kolme ajal lootust.

Maxima Eesti kommunikatsioonijuht Katja Ljubobratets avaldas ajakirjanikele tänu, et tänane pressikonverents ära oodati.

"Aga veel tähtsam on tänada kõiki neid spetsialiste, kes tundide viisi on aidanud meile kaasa selle põlengu kustutamisel," tänas Ljubobratets.

Maxima kommunikatsioonijuht vabandas kõikide nende inimeste ees, kelle toimetamisi on põlenguga häirinud.

Tegemist oli Maxima laohoonega

Ljuboratetsi kinnitusel on tegu kontori- ja laohoonega, mida Maxima kasutas viimase aasta jooksul pigem laohoonega. "Selles hooneosas, mis on esialgselt ka ladu, oleme hoidnud kaupluste inventari: ostukärusid, müügilette, riiuleid. Selles hooneosas, mida varem kasutati kontorihoonena, oleme hoidnud dokumentide koopiaid, mis on küll elektroonilisel kujul olemas, aga me oleme neid siin hoidnud enne lõplikku arhiveerimist."

Põlengust suudeti päästa vaid väike osa dokumentidest. "Aga õnneks päästjad on teinud niivõrd tubli tööd, et tegelikult see osa, kus on valdav osa dokumentide koopiatest, et ei ole selle riski alla sattunud, et tuli oleks sinna üle kandunud.

Ainsad, kes natukene suitsu olid saanud, olid piisonid, aga nemad olla nii rahulikud loomad, et see suits neid absoluutselt ei häirinud.
Indrek Hirs

Põhja päästekeskuse pressiesindaja Indrek Hirs ütles tuul üsna tugev ja muutlik, mistõttu suits on levinud erinevatesse piirkondadesse. "Öösel oli alust kahtlustada, et see peamine suitsuving läheb mitte küll inimeste vaid loomade kodu loomaaia suunas ja sai ka helistatud ja informeeritud sellest loomaaia kommunikatsiooninimest ja täna oli mul väga meeldiv võimalus Mati Kaaluga suhelda, kes ütles meile, et tegelikult oli loomaperel kõik kenasti. Ainsad, kes natukene suitsu olid saanud, olid piisonid, aga nemad olla nii rahulikud loomad, et see suits neid absoluutselt ei häirinud," märkis Hirs.

"Ja loomulikult sai tehtud ka Twitteri vahendusel säuts, mis siis manitses lähedal asuvatel elanikel hoidma kinni uksi-aknaid," tutvustas Hirs inimeste teavitamist.

Ljubobratets lisas, et ka Maxima on loomaaia direktoriga ühenduses olnud. "Kui loomaaial või elanikel peaks tekkima ükskõik mis küsimusi, mis võiksid olla seotud selle põlenguga, siis meie kontaktid on kodulehel olemas. Nii et kui kellelgi tekib küsimusi, siis julgelt võtke meiega ühendust."

Hoone läheb lammutamisele. "Eks põleng tegi oma töö, et me ootame, kui kõik kustustööd on läbi, kindlasti teeme kõiki vajalikke ekspertiise, analüüse, uurimusi ja siis vaatame, mis edasi saab," sõnas Ljubobratets.

Hoone oli kindlustatud.

Kustustöödel osalesid Nõmme, Lilleküla, Kesklinna, Kopli ja Lasnamäe päästjad ja päästehnika ja Hüüru vabatahtlikud päästjad ning päästetehnika.

Põlengu kustutamine lõppes kell 17.19

Häirekeskus sai täna kell 00.17 teate, et Haaberstis Ehitajate teel põleb kontori- ja laohoone, mis kuulub Maxima Eesti OÜ-le. Päästjad tõid hoones asuvatest bürooruumidest välja arhiivi.

Põlengu kustutustööd on väldanud terve tänase päeva.

Päästeamet teatas Twitteri vahendusel, et Tallinnas Ehitajate tee 148 puhkenud tulekahju lokaliseeriti kell 16.11 ning Päästjad teevad järelkustutustöid.

"Päästjad lõpetasid Tallinnas Ehitajate teel kustutustööd kell 17.19. Hoone anti üle Maxima esindajatele, kes korraldavad hoone juurde valve," teatas päästeamet pärast kella viite õhtul.