Yle paljastas kolmapäeval, et välismaalaste vastaseid tänavapatrulle korraldava Soldiers of Odini juhtisikud on jaganud suletud Facebooki grupis fotomaterjali, milles on natsitunnuseid ja relvi.

„Seal (organisatsioonis Soldiers of Odin) tuleb esile vägagi tugev võõravastasus – selle kohta võib küll kasutada ka mõistet rassism,“ ütles Harju.

Odini sõdalased ise eitavad, et on rassistlik või neonatside organisatsioon, ning väidavad, et nende tegevuse eesmärk on vaid ohutuse tagamine. Harju seda väidet ei usu.

„Juhtisikutel on teadaolevalt kuritegelik taust ja lisaks näidatakse seal (Facebooki grupis) relvi ja selgelt rassismile viitavaid pilte, niisiis räägib see küll sellest, et see organisatsioon ei ole päris selline, millist pilti ta on üritanud avalikkuse ees endast anda,“ ütles Harju.

Harju sõnul on Supo selliste organisatsioonide tegevuse pärast mures.

„Siin on taustal suur vägivallapotentsiaal, võimalus vägivallakuritegudeks samuti. Seetõttu tuleb sellele tähelepanu pöörata,“ ütles Harju.

Juba varem on kahtlustatud, et organisatsioonil on sidemeid valgete ülemvõimu pooldava Soome vastupanuliikumisega (SVL). Yle käsutuses olevas Soldiers of Odini videomaterjalis on näha ka SVL-i sümboolikat.

„Soldiers of Odini videotes on olnud juba varemgi viiteid sellele, et seal on selgelt paremäärmuslikke sidemeid SVL-iga,“ kinnitas Harju.