Esmaspäeval kella 12.20 ajal sai Häirekeskus teate liiklusõnnetusest Õismäe tee 113 juures.

Esialgsetel andmetel liikus sõiduauto Ford Galaxy, mida juhtis rohkem kui 1,5-promillise joobega 63-aastane Stanislav, Õismäe ringilt Paldiski maantee suunas ning sõitis ringilt maha sõites otsa ülekäiguraja juures olevale liiklusmärgile. Õnnetus juhtus kell 12.04.

Juht kaotas sõiduki üle kontrolli ning paiskus bussiootepaviljoni, kus viibisid inimesed. "Õnnetuses sai viga seitse inimest. Viis inimest viis kiirabi tervisekontrolliks haiglasse ning kahele kannatanule anti esmaabi kohapeal. Kannatanute vigastused ei ole esialgsetel andmetel eluohtlikud," ütles PPA pressiesindaja Marie Aava.

Liiklusõnnetuses sai kannatada seitse jalakäijat. Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse toimetati 69-aastane Galina, 41-aastane Svetlana ja 77-aastane mees; Ida-Tallinna Keskhaiglasse 83-aastane Milvi ja Tallinna Lastehaiglasse 7-aastane tüdruk. Kohapeal andis kiirabi esmaabi 88-aastasele Jurile ja 7-aastase tüdrukule.

Pealtnägijate sõnul oli kohal viis kiirabiautot. Õnnetuse põhjustanud juht vigastada ei saanud.

Politsei palub õnnetuse pealtnägijatel helistada politsei kliendiinfo telefonil 612 3000 või saata e-kiri aadressile pohja.lmt@politsei.ee.

PPA Põhja prefektuuri piirivalvebüroo juhi Ivo Utsari sõnul vähendas auto kiirust oluliselt liiklusmärk, millele Ford otsa sõitis ning mida pea 30 meetrit endaga kaasa lohistas.

Vaata lähemalt videost!

Politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametnik Riho Tänaku sõnul on see õnnetus kahetsusväärne näide sellest, et joobes juht ei suuda liiklusolusid adekvaatselt tajuda ja sõidukit valitseda. "Alkoholi tarvitanuna rooli istumine on alati ohuks endale ja teistele. Seitse inimest on täna saanud viga kellegi teise vastutustundetu liikluskäitumise pärast ja see ei ole aktsepteeritav," sõnas Tänak.

Sõidukijuht on kutseline bussijuht. Õnnetuse hetkel oli mees B-kategooria mootorsõiduki roolis, mille juhtimisõigus tal puudub. Mehel on ka varasemaid korrarikkumisi, mille politsei on fikseerinud. Nimelt on ta varem kiirust ületanud ning ühe liiklusõnnetuse põhjustanud (eksis "anna teed" märgi nõude vastu). "B-kategooriat pole tal registri algusest (1995. aastast) kunagi olnud," täpsustas PPA pressiesindaja Tuuli Härson Delfile.

Õnnetuse põhjustas juht eelmisel aastal, samuti sõiduõiguseta sama sõidukiga, millega ta täna ränga avarii tegi.

Tänaku sõnul tuleks selliste juhtide liikluses osalemise vältimiseks sekkuda juba varakult. "Karistamine ei pruugi sellise riskikäitumisega inimeste puhul olla tulemuslik mõjutusvahend. Nende aitamiseks ja eeskujulikuks liiklejaks ümber kasvatamiseks on hädavajalik sekkuda võimalikult vara, pakkudes neile ravi-ja rehabilitatsioonivõimalusi," arvas Tänak.

Tänak lisas, et kõigil inimestel on võimalik takistada joobes juhtide liikluses osalemist. "Kui näed kahtlases olekus inimest rooli minemas, siis sekku ning anna sellest teada hädaabinumbril," ütles ta.

Juhtunu osas on alustatud kriminaalmenetlust, mida viib läbi Põhja prefektuur ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.