2013. aastast pärit salajaste lindistuste sisu paljastati teisipäeval Manhattani föderaalkohtus Jevgeni Burjakovi kohtuprotsessil. Venemaa kodanik Burjakov esines prokuratuuri sõnul pankurina, kuid osales tegelikult külma sõja stiilis spionaažis, vahendab Reuters.

FBI pealtkuulamisseadmed võimaldasid pääseda Venemaa välisluureteenistuse (SVR) tööruumidesse ning kuulda Burjakovi tööst SVR-i heaks, teatas prokuratuur.

Kinni võeti ka Vene agent, kellele samuti süüdistus esitati ja kes kurtis põnevuse puudumise üle oma töös ning ütles, et ootas, et töö oleks vaid veidi argisem kui James Bondi filmides.

Burjakov vahistati 2015. aasta jaanuaris, kui prokuratuur avaldas süüdistused tema ja veel kahe venelase, Igor Sporõševi ja Viktor Podobnõi vastu.

Prokuratuuri sõnul tegeles kolmik majandusluurega Venemaa heaks. Muu hulgas koguti andmeid Venemaa-vastaste sanktsioonide kohta ning püüti värvata luureallikaid New Yorgis.

Sporõševi ega Podobnõid, kellest viimane kurtis James Bondi laadse põnevuse puudumise üle, ei vahistatud, sest neil kui Venemaa kaubandusesindajal ja atašeel ÜRO juures oli diplomaatiline puutumatus.

Burjakov, kes töötas Vene riigi omanduses olevas Vnešekonombankis, pole end süüdi tunnistanud.

Prokuratuuri teatel kohtus Sporõšev 2012. aasta aprillis nafta- ja gaasitööstuse konverentsil FBI töötajaga, kes esines New Yorgi energiafirma analüütikuna.

Kahe aasta jooksul kohtusid nad, et arutada oma valdkonna ning muid majandus- ja poliitikaküsimusi, ning Sporõšev pakkus informatsiooni eest raha ja kingitusi.

2013. aastal hakkas FBI töötaja andma Sporõševile kaustu, mis sisaldasid väidetavalt analüüse, mida ta kirjutas. Kaustadesse olid aga peidetud salvestusseadmed, teatas prokuratuur.

FBI töötaja ütles, et tema firma laseb ta lahti, kui saab teada, et ta avaldab konfidentsiaalset informatsiooni. Seetõttu tõi Sporõšev läbi uuritud kaustad kiiresti tagasi.

Prokuratuuri teatel õnnestus nii 2013. aasta jaanuarist kuni maini salvestada Sporõševi, Podobnõi ja teiste Vene luuretöötajate omavahelisi vestlusi.