Pärast nädal kestnud viieaastase sõja kõige intensiivsemat pommitamist teatavad opositsioonijõud Põhja-Süürias, et on Aleppot kaotamas. Süüria presidendile Bashar al-Assadile lojaalsed väed kontrollivad suuremat osa maapiirkonnast Aleppost põhjas. Davutoğlu ütles, et piirkonnast on põgenemas kuni 70 000 inimest ning linna ähvardab piiramine ja näljutamine, vahendab Guardian.

USA riigisekretär John Kerry kutsus neljapäeval Londonis Süüria doonorite konverentsil, kus lubati abi enam kui kümne miljardi dollari ulatuses, Süüria režiimi ja selle toetajaid opositsiooni käes olevate piirkondade pommitamist lõpetama, öeldes, et need annavad selgelt märku kavatsusest püüelda sõjalise, mitte poliitilise lahenduse poole.

Moskva andis vastulöögi, süüdistades Türgit Süüriasse sõjalise sissetungi ettevalmistamises. Türgi eitas seda kategooriliselt.

Doonorite konverentsil domineeris aga kõneainena Vene õhurünnakute mõju.

Venemaa kaitseministeerium teatas neljapäeval, et on viimase kolme päeva jooksul Süürias tabanud ligi 900 sihtmärki. Sõjaliste vaatlejate väitel on vähemalt 70 protsenti Vene õhurünnakutest olnud sihitud Assadi vastu võitleva Süüria opositsiooni, mitte Islamiriigi vastu.

„Kümme tuhat uut põgenikku ootab õhust pommitamise ja Aleppo-vastaste rünnakute tõttu Kilisi [Lõuna-Türgi piiriprovints] ukse ees,“ ütles Davutoğlu. „Kuuskümmend kuni seitsekümmend tuhat inimest laagritest Aleppost põhjas liigub Türgi suunas. Minu vaim pole praegu Londonis, vaid meie piiril – kuidas paigutada ümber need uued Süüriast tulevad inimesed? Kolmsada tuhat Aleppos elavat inimest on valmis Türgi suunas liikuma.“

Vene õhurünnakutega Aleppo ümbruses on õnnestunud purustada mässuliste tugipunktid, mis pidasid vastu kahele varasemale režiimi pealetungile, ning on võimaldanud lojalistlikel jõududel, mida juhivad Liibanoni Hizbollah ja šiiitide rühmitused, liikuda edasi suurde tööstuspiirkonda, mis on kolme aasta jooksul maatasa tehtud.

Aleppo langemine oleks Assadi-vastastele jõududele hävitav löök. Opositsioonirühmitused, teiste hulgas ka Al-Qaida liitlane Jabhat al-Nusra, mis saatis eelmisel nädalal linna suurel hulgal võitlejaid, on kontrollinud Aleppo idaosa alates 2012. aasta suvest. Lääneosa kontrollivad valitsusväed.

Ka opositsioonirühmituste teatel suunduvad tuhanded Aleppo-lähedase maapiirkonna elanikud jalgsi Türgi piirile.