Peamiselt 1940ndate lõppu ja 1950ndate algusaastaid puudutavad dokumendid avalikustati agentuuri blogis, vahendab CNN.

Et tõmmata tähelepanu peagi avalikkuse ette jõudva kunagise menusarja "Salatoimikud" (The X-Files) uusversioonile, siis jaotati dokumendid kahte kategooriasse: failid, mis meeldiks sarjas UFOsid pigem uskunud Mulderile ja failid, mis meeldiks teaduspõhisemat käsitlust eelistanud Scullyle.

Mulderi maailmavaate poole kaldujate jaoks on seal näiteks olemas juhtum 1952. aasta Saksamaalt, kus märgati lendavat taldrikut.

CIA raportite kohaselt rääkis toona pealtnägija, et "hiiglaslikule pannile" sarnanev objekt maandus Nõukogude Liidu kontrolli all olevasse Saksamaa metsatukka. Tunnistaja sõnul nägi ta sealt väljumas läikiva ülikonnaga mehi, kes kohkusid tunnistajat märgates ja pagesid laeva tagasi ning kadusid taevasse.

Mees rääkis, et oli arvanud end und nägevat, kuid maapinnale jäänud ringid kinnitasid, et nii see polnud.

Seevastu Scully teaduspõhisema maailmavaate pooldajatele võiks meeldida aga dokumendid, millel on UFOdele lihtne selgitus.

Näiteks leidub CIA avaldatu seas dokumente, kuidas paneeldiskussioonis osalenud eksperdid andsid selgituse 1953. aastal toimunud UFO-märkamistele. Paneelil tõdeti üksmeelselt, et mingit ohtu ei ole ja et enamik "UFOsid" on tegelikult militaarlennukid, mille valgus peegeldab jääkristallidelt, lindudelt ja päikesekiirtelt.

Vahet ei ole, kas kaldud rohkem uskuma Mulderi või Scully teooriaid, igatahes palju põenvaid dokumente võib leida CIA blogist.