Linnapea Muriel Bowseri sõnul langevad esimesed lumehelbed täna kella 13 ja 15 vahel (Eesti aja järgi 20 ja 22 vahel) ning oodata on 60-80 cm lund.

Kohaliku energiakompanii esindaja Kevin Curtise sõnul on reedehommikuse seisuga vooluta mõned majapidamised, kuid elektrikatkestused võivad kujuneda laialdasteks ja mitmepäevasteks. „Oleme mitmepäevasteks katkestusteks valmis,“ sõnas ta CNN-ile.

Alanud lumesadu on näiteks juba löönud sassi president Barack Obama päevakava, sest USA pealinnas maha sadanud paarsentimeetrine lumekiht põhjustas seal liiklusummiku ning president jäi koos kaaskonnaga sinna toppama.

Tormi teele jääb ühtekokku umbes veerand USA elanikkonnast. Põhja-Carolina osariik oli lume all juba hommikuse tipptunni ajal. Sadas lund ja lörtsi, riiklik ilmateenistus ennustas neile lisaks jäävihma. Osariigi kuberneri Pat McCrory sõnul on ilm preaguseks nõudnud kolm inimelu ja tühistatud on tuhandeid üritusi. Torm tugevneb põhja poole liikudes ning Washington DC jõuab õige pea selle keskmesse. Lumesajuga kaasneb tugev tuul 30m/s, puhanguti kuni 40m/s.

Täna hommikul andis ilmateenistus hoiatuse ka Philadelphiale ja New York Cityle. Kolme linna peale kokku satub ohutsooni niisiis 10 miljonit inimest, neile lisanduvad miljonid Virginia, Marylandi, Delaware ja New Jersey elanikud. Virgina koolides on täna külmapühad. 500 rahvuskaartlast on valmis abistama vanureid ja lumevangi jääda võivaid inimesi.

„See on elu ja surma küsimus ning inimesed peaksid seda sellena kohtlema,“ hoiatas Washingtoni linnapea Muriel Bowser kõiki. „Inimesed peaksid püsima varjus ning teedelt eemale hoidma.“
Tormil on tagajärjed ka lõuna pool. Juba praegu said sahmaka jäävihma, lörtsi ja lund endale kaela Tennesse ja Oklahoma. Floridas on oodata äikesetorme ning kardetakse orkaani.
Veebilehe Flightaware järgi on tühistatud enam kui 5100 reedel ja laupäeval toimuma pidanud siselendu.

Eestlased USA-s, kirjeldage lumetormiks valmistumist ning valitsevat meeleolu! Oma lood ja fotod saatke aadressil rahvahaal@delfi.ee või vihje@delfi.ee või artikli kommentaariumisse!