Rühmitus AZF, mis võttis nime 2001. aastal Prantsusmaa edelaosas õhkulennanud keemiatehaselt, on saatnud kirju president Jacques Chiracile ja siseminister Nicolas Sarkozyle, hoiatades, et lõhkeseadeldised on juba paigaldatud ning need õhitakse erineval ajal.

Kirjades nõuti nelja miljonit dollarit ja miljonit eurot, ütlesid ametnikud.

Prantsuse politsei peadirektor Michel Gaudin ütles varem raadiojaamale LCI, et politsei suhtub AZF-i ähvardustesse väga tõsiselt, kuna 21. veebruaril leiti riigi keskosas Limoges’i lähedal raudteelt üks lõhkeseadeldis.

Politsei sõnul oli Pariisi-Toulouse’i liinile jäetud seadeldise valmistanud kas mõni tulevärgitootja või väga andekas tudeng, kuid teadlikult või kogemata oli see paigaldatud nii, et laeng poleks lõhkenud.

Seadeldis koosnes keemilisest lõhkeainest ja keerulisest detonaatorist, ütles politsei.

Gaudin märkis, et politseil on olnud rühmitusega väga põgusad telefonikontaktid, kuid ta ei usu, et AZF oleks seotud ühegi tuntud islamistide terroristliku liikumisega.

“See ei ole hetkel meie tööhüpotees,” rõhutas ta.

Siseministeeriumi teatel olid nad saanud rühmituselt mitu kirja ning kaks terrorismijuhtumitele spetsialiseerunud politseikohtunikku algatasid juurdluse.

AZF-i keemiatehas Toulousis plahvatas 2001. aasta 21. septembril, hukkus 30 ja sai viga üle 2000 inimese. Plahvatuse põhjuste uurimine veel kestab, kuid esialgu viitab kõik sellele, et tegemist oli õnnetusega.