Narkoparun saadi saadi kätte reede varahommikul Sinaloa osariigi rannikul asuvast Los Mochisest. Föderaalametniku sõnul viis selleni 2. oktoobril Mehhiko džunglilagendikul toimunud Guzmani korraldatud kohtumine Oscariga pärjatud USA filmistaari Sean Penniga, vahendab uudistekanal BBC.

USA ajakirjal Rolling Stone õnnestus kohtumisest saada ka eksklusiivne foto- ja videomaterjal, millel narkoparun räägib oma elust ja otsustest. Samuti avaldas ajakiri foto, millel „Jupats“ Penniga kätleb.

„Jupats“, kes Penni sõnul nägi välja nagu „compadre“ (ristiisa), veetis näitlejaga seitse tundi lootuses, et Hollywoodi mõjukas näitleja suudab veenda filmitegelasi temast eluloofilmi väntama. Penn suhtles pärast kohtumist narkoparuniga veel nii telefoni kui interneti teel.

„Ma tarnin rohkem heroiini, metamfetamiini, kokaiini ja marihuaanat kui keegi ükski teine inimene Maa peal,“ kuulutas Guzman.

Operatsioon, mille käigus „Jupats“ tabati, leidis aset reedel ning selle kohta on vähe ametlikku informatsiooni. On teada, et mehel õnnestus küll algul mööda veerenni põgeneda, kuid ta saadi mõne aja pärast siiski kätte.

„Jupats“ avaldas vastupanu ja alustas võimudega tulevahetust, milles hukkus üks merejalaväelane ja viis tema jõugukaaslast.

Juba sama päeva õhtul toimetati mees tagasi vanglasse, kust ta kuue kuu eest mööda oma kongi vannitoast alguse saavat 1,5 kilomeetri pikkust tunnelit põgenes. Vangla personal märkas narkoparuni kadumist alles järgmisel hommikul.

Guzman on vanglast põgenenud korduvalt, 2001. aastal smugeldasid korrumpeerunud valvurid ta vanglast välja pesukorvi peidetuna.

Hüüdmini „Jupats“ sobib kokku aga Guzmani 167-sentimeetrise pikkusega.