Vaatamata sellele, et paremtsentristlik Rahvapartei sai kõige rohkem hääli, oli see erakonna kõigi aegade halvim tulemus parlamendivalimistel. Hispaanlasi on pahandanud kõrgetasemelised korruptsioonijuhtumid ja kasvav tööpuudus, vahendab Reuters.

Kasinusvastase erakonna Podemos esiletõus – Podemose käes on osalt võti võimu juurde – on viimane näide populistlike jõudude peatõstmisest kogu Euroopas vasaktsentristlike ja paremtsentristlike peavooluerakondade arvelt.

Hispaanias lõhkusid valimistulemused riigis alates 1970. aastatest domineerinud kaheparteisüsteemi.

„Me alustame perioodi, mis ei saa olema lihtne,“ ütles Rajoy oma toetajatele erakonna peakorteri rõdult Madridis. „On vaja jõuda paktide ja kokkulepeteni ja ma püüan seda teha.“

Rahvapartei juhitud koalitsiooni tõenäosus vähenes aga Podemose hea tulemuse tõttu. Podemos võitis teist uustulnukat Ciudadanost, mida peeti Rahvapartei jaoks loomulikuks partneriks.

Rahvapartei ja Ciudadanose liit annaks parlamendis kokku 163 kohta, mida on kaugelt vähem kui enamusvalitsuse moodustamiseks vajalik 176 kohta.

Podemose tugev tulemus viitab tasakaalu vasakule nihkumisele. Viis vasakpoolset erakonda opositsiooniliste sotsialistide ja Podemose juhtimisel said kokku 172 kohta.

Sellist vasakpoolset allianssi on aga keeruline moodustada, sest erakonnad on eriarvamustel majanduspoliitika ja Kataloonia autonoomia suuruse küsimustes.

Hispaania põhiseadus ei määra kindlaks tähtaega pärast valimisi valitsuse moodustamiseks. Analüütikute sõnul võivad läbirääkimised kesta nädalaid ning võimalik on ka uute valimiste toimumine.

Sotsialistide juht Pedro Sánchez ütles laupäeval, et Rajoyl on õigus proovida esimesena valitsust moodustada, sest ta sai kõige rohkem hääli.

„Hispaania tahab vasakpoolseid, Hispaania tahab muutust, aga Rahvapartei sai kõige rohkem hääli,“ ütles Sánchez. „Valitsuse moodustamise proovimine jääb juhtivale poliitilisele jõule.“

Tehniliselt on võimalik Rahvapartei vähemusvalitsus, kuid see on ebatõenäoline vasakpoolsete tugeva toetuse tõttu. Suure koalitsiooni Rahvapartei ja sotsialistide vahel mõlemad erakonnad kampaania ajal kindlalt välistasid.