Venemaa tuumaenergiaagentuur Rosatom tahab tuumajaamade eluiga pikendada, püüdes vigu parandada. Mitmete Vene tuumaenergiaekspertide sõnul on parandamine aga võimatu, vahendab uudistekanal YLE Uutiset.

Smolenski, Kurski ja Leningradi tuumajaamade üheksas energiablokis on jätkuvalt RBMK-tüüpi reaktorid, millesugune hävis Tšernobõli tuumajaamas 1986. aasta kevadel. Reaktorid on endiselt kasutusel, kuigi nende arvestuslik kasutamisaeg on juba ammu läbi.

Reaktorite südametes on avastatud tõsiseid kahjustusi, hoiatati juba 2013. aastal. Kütusevardad on vooderdatud kiirgust imeva grafiidiga, mis on aastate jooksul paisunud, ning see väänab kütusekanalid valesse asendisse.

Muutus võib põhjustada kütusekanalite purunemise, millega võib kaasneda radiatsiooni vallapääsemine keskkonda.

Venemaal tegutsevad keskkonnaorganisatsioonid ja mitmed teadlased peavad võimalikuks, et vanades tuumajaamades võib korduda Tšernobõli-taoline katastroof, kui jaamad kahjustustest hoolimata töös hoitakse.

Vanu jaamu hoitakse käigus seetõttu, et nende toodetud elektrile ei ole alternatiivi, nentis Vene tuntumate ökoloogide hulka kuuluv Maksim Šigarkin. Sosnovõi Bori tuumaelektrijaama energiast sõltub näiteks kogu Peterburi linn.

Miljoneid eurosid maksev remont, millega Rosatom on tegelenud, ei aita teadlaste sõnul aga midagi.

Grafiitkaitse asendamine ei ole lihtsalt võimalik, sõnas Venemaa tuumaenergiaekspertide esiritta kuuluv professor Igor Ostretsov.

Venemaa tuumaenergiaagentuur on viimaks ka ise tunnistanud, et vanade jaamade lõplik sulgemine on paratamatu, ning praegu ehitatakse samasse piirkonda Leningradi II tuumajaama . Sellega ollakse graafikust maas aga juba aastaid, tõdes Ostretsov.