Konservatiivne valitsus, kes niigi on märtsikutse kohalike valimiste eel hädas tööliste streigilainega, peab nüüd tõrjuma ka intelligentsi süüdistusi.

Muusikaajakirjas Les Inrockuptibles ilmunud petitsioonis öeldakse, et peaminister Jean-Pierre Raffarin on vähendanud hariduse ja teaduse rahastamist ning andnud hoobi ka kunstnikele ja näitlejatele, kärpides nende sotsiaaltoetusi.

“Need valdkonnad on sattunud tugeva rünnaku alla, mis näitab, et riigis on tekkinud uus antiintellektualismi vorm. Me oleme tunnistajaks sihilikule poliitikale,” öeldakse “Pöördumises intelligentsisõja vastu”.

Allakirjutanute hulgas on filosoof Jacques Derrida, filmitegelased Francois Ozon ja Catherine Breillat, sotsioloog Alain Touraine ja 1968. aastal tudengiülestõusu juhtinud vasakpoolne mõtleja Daniel Cohn-Bendit.

Prantsusmaal peavad teadlased ja filosoofid “intellektuaali” nime tänini austavaks ning ütlevad sageli ajakirjanduses ühiskonnaelu küsimustes sõna sekka.

Intellektuaalide protestist ei ole valitsusele küll konkreetset ohtu, kuid see kahjustab võimude mainet kohalike valimiste eel. Hoopis otsesemalt ähvardavad reformilubadustest kinni pidada ja eelarvedefitsiiti vähendada üritavat valitsust tervishoiutöötajate, raudtee- ja energeetikatööliste streigid.

Eelarvekärbete tõttu on aga 5000 teadlast ähvardanud ametist lahkuda, sest madalad palgad ja uurimistöö kasin rahastamine on tekitanud riigis ajude äravoolu.

Rahvalikku joont viljelev Raffarin vihastas möödunud aastal näitlejaid töötu abirahade kärpimisega ja kakles tänavu psühhoanalüütikutega nende tegevusala reguleeriva seaduse pärast.

Petitsiooni autorite väitel püüab valitsus erinevaid ühiskonnas tekkinud debatte lihtsustada. “Islamirätid — poolt või vastu? Psühhiaater või šarlatan? Vasakpoolne kohtunik või karm võmm?” toob ühisavaldus näiteks.

Raffarini valitsus, mille välisminister Dominique de Villepin on avaldanud luulet ja haridusminister Luc Ferry on hariduselt filosoof, püüab süüdistusi tõrjuda.

Kultuuriminister Jean-Jacques Aillagoni sõnul on intellektuaalide väljaastumise taga poliitilised motiivid.