Faymann ütles usutluses ajalehele Der Spiegel, et põgenike rongidesse juhatamine ja seejärel teadmatusse viimine meenutab üht Euroopa ajaloo tumedaimat perioodi. Liidukantsler võrdles seda juutide küüditamise ja koonduslaagritesse saatmisega.

3. septembril läksid põgenikud Budapestis reisirongi usuga, et see viib nad Austria piirile, kuid selle asemel peatati rong umbes 35 kilomeetri kaugusel pealinnast, kuhu oli rajatud ajutine laager nende majutamiseks.

Ungari peaminister Viktor Orban ütles täna usutluses ajalehele Bild, et võtaks ka oma koju ühe pagulasperekonna, kui see ei julgustaks inimesi probleemsetest riikidest Euroopasse tulema.

Orbani sõnul tuleks põgenikud asukohariikidesse tagasi saata. „Need migrandid ei ole pärit sõjas olevatest riikidest, vaid pigem laagritest sellistes riikides nagu Liibanon, Jordaania ja Türgi. Neil oli seal turvaline olla,“ ütles riigipea.

Faymanni hinnangul ajab Orban tahtlikult sellist poliitikat. Tema sõnul on „vastutustundetu“ pidada igat põgenikku majandusmigrandiks, kes soovib Euroopast leida vaid paremat elu.

Samuti viibutas liidukantsler näppu Ida-Euroopa riikide suunas, mis on avaldanud muret, et põgenikud on valdavalt islamiusku. Faymanni sõnul on „lubamatu eristada inimesi nende usu alusel“.

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna (IRL) on varem öelnud, et ka Eesti eelistab põgenikena kristlasi. Samuti on Tsahkna teinud teadaolevalt ettepanku keelustada nägu kattev riietus, mis tähendaks, et ei saaks enam kanda islamiusus traditsioonilisi nägu varjavaid peakatteid, nagu burka või niqaab.

Ungarisse on selle aasta jooksul sisenenud vähemalt 170 000 põgenikku, kellest suurem osa on üritanud vältida enda registreerimist seal, kuna neil on soov liikuda edasi Lääne- ja Põhja-Euroopa riikidesse.

Jaga
Kommentaarid