Ajakirjanik Tom Bower, kes kirjutas raamatu natside kullast ja selle kadumise tagamaadest, ütles Sky Newsile, et vastselt leitud rong on ilmselt pigem täidetud kunsti ja juveelidega, kui näiteks kullakangidega.

Tegelikult loodab aga ajakirjanik leida kurikuulsat Merevaigutuba, mis varastati 1941. aastal Peterburi lähedal asuvast paleest.

"Kui see on kunstirong, siis on seal ilmselt maalid, samuti võib seal ehk olla teemante, seal on rubiine ja teisi vääriskive ning lisaks veel üks asi, mis on alati olnud kadunud - Merevaigutuba," rääkis raamatu "Natside kuld: täielik lugu Šveitsi-Natside viiekümneaastasest varastamise vandenõust" (ingl. k - Nazi Gold: the Full Story of the Fifty-Year Swiss-Nazi Conspiracy to Steal) autor Bower.

"Ma arvan, et sellisel juhul on see isegi huvitavam, kui rong ise," lisas Bower.

Kaheksandaks maailmaimeks ja Peterburi kroonijuveeliks nimetatud Merevaigutoa kinkis 1716. aastal Vene tsaarile Peeter Esimesele Preisi kuningas Friedrich Wilhelm I. Tänutäheks saatis Peeter Friedrich Wilhelmi kaardiväkke 55 pikka kasvu grenaderi.

Merevaigutuba kujutas endast ruudukujulist (10x10 meetrit) ruumi, mille seinu katsid merevaiguga ehitud paneelid. Kokku oli mosaiikkaunistuste tegemiseks kasutatud poolt miljonit merevaigutükikest.

1941. aasta sügisel viisid tollast Leningradi piiranud Saksa sõdurid Merevaigutoa Tsarskoje Selost Katariina lossist Königsbergi (praegune Kaliningrad). Kuni 1944. aasta sügiseni kaunistas Merevaigutuba Königsbergi lossi. Punaarmee lähenedes võtsid sakslased selle uuesti lahti ning toimetasid hiljemalt 1945. aasta veebruaris Saksamaale.

Sealtpeale on Merevaigutuba jäljetult kadunud ning selle kadumise kohta ringleb äärmiselt palju teooriaid.

2003. aastal avasid Vladimir Putin ja Saksamaa tollane liidukantsler Peterburi lähistel Katariina lossis Merevaigutoa täpse koopia, mis valmistati 1990. aastal pooljuhuslikult leitud 86 mustvalge foto põhjal. Fotod pärinesid 1930. aastatest. Kokku kulus 50 saksa ja vene meistritel Merevaigutoa koopia meisterdamiseks kuus tonni merevaiku.

Poola edelaosas asuva Wałbrzychi linna lähedalt salajasest tunnelist leitud väidetavalt natside aaretega täidetud soomusrongi ümbrus võib olla mineeritud, hoiatab väljakaevamisi koordineeriv Wałbrzychi linn.