USA aseriigisekretär Sumner Welles mõistis 1940. aastal hukka Läti, Leedu ja Eesti vägivaldse annekteerimise Nõukogude Liidu poolt. Wellesi avalduses deklareeriti, et Ühendriigid keelduvad tunnustamast Nõukogude Liidu seda territooriumi omandamist, vahendab Ameerika Hääl.

„Wellesi deklaratsioon oli enam kui õigeaegne sümboolne žest. Alates 1940. aastast kuni Balti riikide iseseisvuse täieliku taastamiseni pool sajandit hiljem lehvisid Läti, Leedu ja Eesti lipud jätkuvalt Washingtoni kohal ning nende rahvad olid endiselt veendunud, et saabub vabaduse naasmise päev,“ ütles Kerry. Riigisekretär märkis, et USA ja Balti riikide ustavus demokraatlikele väärtustele ning suveräänsete riikide ohututele piiridele ja territoriaalsele terviklikkusele jääb vankumatuks nagu alati.

„Sel tähtsal aastapäeval tähistame me Balti riikide iseseisvust ja austame vääriliselt neid paljusid, kes kannatasid ja ohverdasid ennast selle saavutamise heaks. Ameerika rahvas tervitab oma Balti sõpru kui liitlasi NATO-s, kui Euroopa Liidu liikmeid ja partnereid, kes on veendunud ühises nägemuses Euroopast kui rahumeelsest, ühendatust ja vabast,“ lausus Kerry.