Berliin nimetas Moskva tegevust vastuvõetamatuks. Wellmann on CDU üks peamisi välispoliitiliste küsimuste eksperte ning juhib Saksa-Ukraina parlamendigruppi, vahendab Kommersant.

Wellmann rääkis Kommersandile, et sõitis Moskvasse mitmetele kohtumistele, et arutada Ukraina kriisi poliitilist reguleerimist. Kohtuda oli kavas föderatsiooninõukogu väliskomitee esimehe Konstantin Kossatšovi ja presidendi nõuniku Sergei Glazjeviga. „Mõlemad õhutasid mind Venemaale sõitma, rääkisid, et minu üle ollakse seal väga rõõmsad ja et ammu oleks aeg kõigest avameelselt rääkida,“ ütles Wellmann.

Wellmanni sõnul ei ole tal kui diplomaatilise passi omanikul Venemaa viisat vaja. Praeguse passiga on ta korduvalt Venemaale sisenenud, viimane kord 2013. aasta lõpus, ja mingeid probleeme pole olnud.

Mis aga juhtus pühapäeval Šeremetjevos?

„Ma jõudsin kohale kell 21.30, aga mind peeti piiril kinni. Kaks ja pool tundi vaidlesin piirivalvuritega, aga edutult. Sealjuures suhtuti minusse äärmiselt ebasõbralikult, mitu korda minu peale isegi karjuti, valjult ja jämedalt,“ rääkis Wellmann. „Ma ei saanud aru, nad rääkisid ainult vene keeles. Pärast viidi mind eraldi ruumi, kus teatati, et mulle on kuni 2019. aastani Venemaale sisenemine keelatud.“

Põhjust Wellmannile ei seletatud, anti ainult dokument viitega Venemaa sisse- ja väljasõidu korra kohta käiva föderaalseaduse paragrahvile ning hoiatati kriminaalvastutuse kohta selle seaduse rikkumise korral. Edasi kästi Wellmannil järgmise lennuga Berliini naasta. Järgmine lend läks kell 7.20 ja Bundestagi liige pidi öö transiittsoonis veetma. Hommikul saabusid vormirõivastes ebasõbralikud inimesed ja saatsid Wellmanni lennukisse. „Minuga suheldi nagu kurjategijaga,“ kurtis Wellmann.

Wellmann suhtles SMS-i teel ka Kossatšoviga ning viimane ütles, et tal on väga kahju ja ta ei oska seda seletada.

„Ma olen juba mitu kuud pooldanud Ukraina konflikti poliitilist reguleerimist, Venemaa osavõtul ja Venemaa huve arvestades. Seoses sellega hämmastas mind veelgi enam see, et just minul keelati Venemaale sisenemine,“ märkis Wellmann.

Wellmann on endiselt poliitilise reguleerimise poolt ja leiab, et Venemaa-vastaseid sanktsioone ei tohiks karmistada.