LBA kinnitusel said nad mehe depressioonist teada alles kolm päeva pärast lennukatastroofi juhtumist. Kui lennundusamet oleks näinud vajadust, oleks just nemad saanud Andreas Lubitzi lennuloast ilma jätta.

Eelmisel nädalal tõdes lennufirma, et Lubitz oli Lufthansat siiski tõsisest depressioonist meili teel informeerinud, kirjutades selle kohta 2009. aastal Lufthansa Bremeni lennukooli instruktoritele, kui ta seal õpinguid jätkas.

Lennukompanii väitel tegi Lubitz aga läbi kogu nõutava meditsiinikontrolli.

Enne piloodiloa saamist oli Düsseldorfi prokurör Ralf Herrenbrücki sõnul mees mitme aasta jooksul saanud ravi seoses enesetapumõtetega.

"Mingit soodumust enesetapuks või agressiooni tunnuseid ei märgatud," toonitas Herrenbrück.

Eksperdid: vaimuhaigus Lubitzi käitumist ei selgita

On võimalik, et uurijad ei saa kunagi teada, miks Lubitz möödunud nädalal Prantsuse Alpides lennuõnnetuse põhjustas, kuid vaimse tervise ekspertide väitel saab Lubitzi oletatav vaimuhaigus olla vaid üks paljudest võimalikest teguritest tragöödia toimumise juures.

Uuringud näitavad, et suurem osa vaimse tervise häirete all kannatavaid inimesi ei tee teistele viga.

Õõvastavalt saatuslike tegude juures nagu reisijaid täis reisilennuki tahtlik hukutamine on enamasti oluline roll muudel teguritel, nagu äärmuslik tõrjutuse- või vihatunne ja alkoholi või muude narkootikumide pruukimine, rõhutas Briti Oxfordi ülikooli kohtupsühhiaatria professor Seena Fazel.

Kas tragöödia näol oli tegu kombinatsiooniga massimõrvast ja enesetapust, pole uurijad siiamaani kindlalt öelnud. Sarnaseid juhtumeid juhtub üliharva. 2009. aastal ajakirjas Suicide and Life-Threatening Behavior avaldatud ülevaateuuring näitas, et rohkem kui 110 000 tapmisest lahterdus vaid kaheksa protsenti mõrv-enesetappudeks.

Eelmisel teisipäeval sõitis Prantsuse Alpides vastu mäenõlva Germanwingsi lennuk Airbus A320, mida juhtis kaaspiloot Andreas Lubitz, kes lukustas end lennuki kokpitti ja eiras tualetis käinud kapteni palveid ta tagasi sisse lasta. Lubitz sõitis sõnagi lausumata vastu mäenõlva. Hukkus 150 inimest.