Musta süüdistatakse lapsele raske tervise kahjustuse tekitamises, mille tagajärjel põhjustati oht tema elule. Süüdi mõistmisel määratakse selle teo eest 4- kuni 12-aastane vangistus. Samuti on süüdistus esitatud ka piinamise paragrahvi alusel, mis loetakse täidetuks siis, kui isikule on kehalise väärkohtlemisega tekitatud järjepidevat või suurt valu. Süüdi mõistmisel määratakse selle teo eest rahaline karistus või kuni viieaastane vangistus.

Olles süüdistuse ära kuulanud, tunnistas Must ennast asjas osaliselt süüdi. Ta nägi küll endal süüd lapsele raske tervise kahjustuse tekitamises, mis oli tema hinnangul tekitatud ettevaatamatusest, kuid piinamise paragrahvis ta ennast süüdi ei tunnistanud. Egert Must enda nägu avalikkusele näidata ei soovinud, enne istungi algust vaatas ta pidevalt aknast välja, et fotograafid teda pildistada ei saaks.

Asja menetlev Harju maakohtu esimees Helve Särgava kuulutas asjaosaliste palvel perekonna ja eraelu kaitsemisele ning alaealise huvidele viidates kohtuasja osaliselt kinniseks.

Seetõttu tuli ajakirjanikel kohtusaalist lahkuda ajaks, mil kohus ristküsitles eksperte, kuid lapse isa ja ema Keiti Voogre kuulamise ajaks tehti kohtuistung taas avalikuks.

Ristküsitluse käigus ütles lapse isa, et oli üle-eelmise aasta lõpul Voogre kodust välja visanud, sest naine ei hoolitsenud lapse eest ja pidutses tihti. Viimseks piiriks oli saanud 2013. aasta jõululaupäev, mil lapse isa tuli varem koju ja nägi, et kodu oli täis klaasikilde, tühje alkoholipudeleid ning laps oli korteris üksinda. Hilisemalt olevat ta lapse Voogrele tagasi andnud, sest talle näis, et naine on ennast muutnud.

Ema: olin tihti tööl, Emilyga tegeles elukaaslane

Pärast lapse isa vastu tunnistusi andnud Voogre nentis, et tema näol polnud tegu mingi musteremaga, sest ta oli last vahel ka füüsiliselt karistanud, näiteks tutistanud. Kuid eelmise aasta septembri keskel, ehk ajal, mil laps eluohtlikud vigastused sai, viibis tema tihti tööl ning lapsega tegeles tema elukaaslane Egert Must.

Kuigi tööst vabadel päevadel olevat Voogre soovinud ka ise lapsega tegeleda, soovitas Must tal puhata ning ütles, et tegeleb lapsega ise. Seda kuni 17. septembri hommikuni, mil Voogre avastas, et laps ei liiguta, vaatab vaid ühte kohta ja ta pea on pehme. Kuigi esialgu arvas Must, et kiirabi ei peaks kutsuma, nõustus ta Voogre palvel seda siiski tegema.

Arstid avastasidki 2-aastasel lapsel rasked kehavigastused ning sealt edasi tegeles asjaga juba politsei.

Asitõendite ja tunnistuste esitamisel selgus, et tegelikult olid lapsel sinikad üle keha juba kaks nädalat varem, kuid ema ei pööranud neile suurt tähelepanu, sest Must põhjendas neid erinevate selgitustega. Näiteks olevat laps tema sõnul jooksnud koerale järgi ja löönud ennast vastu kuuti ära või olevat ta kiigelt kukkunud. Eksperdid tuvastasid, et tegelikult oli last löödud tömbi esemega, tõenäoliselt jala või rusikaga.

Pärastlõunal kuulati üle ka Egert Musta endine elukaaslane, kes ütles, et Must on käitunud tema suhtes vägivaldselt. Elukaaslase sõnul Must teda otseselt ei löönud, kuid rebis riideid ja ähvardas noaga. Samuti ei olnud ta tundnud mingit huvi nende ühise lapse vastu.

Egert Must toodi kohtumajja politsei järelevalve all.