Presidendi kantselei teatel võeti ühendust esmaspäeval, 9. veebruaril ehk alles pärast seda, kui Soome president ning välis- ja julgeolekupoliitiline ministrite komisjon olid reedel, 6. veebruaril otsustanud õppusel osalemise, vahendab Uusi Suomi.

Samas otsustati, et õppusel ei osaleta Eesti õhuruumis, nagu oli avalikuks saanud andmete valguses algselt kavas. Soome osaleb kava järgi õppusel rahvusvahelises või Rootsi või Soome õhuruumis.

Venelased uurisid otsuse kohta „ametnike tasemel“, millele presidendi kantseleist vastati samade andmetega, mida on varem avalikkusele esitatud. Kui Soome president Sauli Niinistö kohtus 10. veebruaril Venemaa suursaadiku Aleksandr Rumjantseviga, ei kutsunud otsus enam esile uusi küsimusi.

Rootsi ajalehe Expressen teatel küsis Venemaa suursaadik Stockholmis Viktor Tatarintsev andmeid õppuse eesmärgi ja muude üksikasjade kohta, kui kohtus eelmisel nädalal Rootsi valitsuse kabinetisekretäri Annika Söderiga.

Expresseni teatel esitas ka Venemaa suursaadik Soomes samasuguse teabenõude.

„Ma kuulen sellest esimest korda alles täna, nii et ei ole mõjutanud juba tehtud otsuseid,“ vastas Soome välisminister Erkki Tuomioja e-posti teel ajalehe Helsingin Sanomat küsimusele Venemaa teabenõude võimaliku mõju kohta Soome ja Rootsi õppustel osalemise ulatusele.