Nimelt ei tohi Rootsi hävituslennukid JAS 39 Gripen eesseisvate õppuste käigus koos Soome ja USA-ga Eestis maanduda, kirjutab ajaleht Expressen.

Expresseni kätte sattunud välisministeeriumi memorandumi järgi said venelased sellise lubaduse kolmapäeval toimunud kohtumisel kabinetisekretäri Annika Söderiga.

Veel oktoobris maandus neli Rootsi Gripenit Ämari lennubaasis osana käimasolevast õppusteprogrammist Baltic Regional Training Event (BRTE). Rootsi kaitsejõud teatasid siis avalikult sellest oma „õhujõudude blogis“.

„See on esimene kord, kui Rootsi sõjalennuk maandub Eestis. Koos lennukitega Portugalist, F-16, Kanadast, CF-18, Saksamaalt, EF-2000, Eestist, L-410, Hollandist, F-16 ja Soomest, F-18 viiakese läbi õppused,“ kirjutati õhujõudude blogis ning lisati: „Pärast seda esimest õppust tuleb teisi õppusi Baltikumi kohal koos teiste riikidega.“

Selle aasta märtsis ja aprillis on aega järgmiseks suureks õppuseks Läänemere piirkonna kohal. Seekord ameeriklaste algatusel.

See planeeritav õppus on aga Putinis ja Vene relvajõudude juhtkonnas rahutust tekitanud, kirjutab Expressen.

Vene võimud on seetõttu nõudnud õppuste kohta üksikasjalikku informatsiooni, teatasid Expresseni allikad Rootsi valitsuskantseleist.

Kolmapäeval kohtus kabinetisekretär Annika Söder Venemaa suursaadikuga Stockholmis Viktor Tatarintseviga.

Expressen on tutvunud memorandumiga, mis pärast kohtumist koostati. Muu hulgas selgub sellest, et suursaadik tõstatas ka küsimuse tulevaste ühisõppuste kohta USA-ga.

„Tatarintsev tõstatas ka küsimuse, kas Rootsi kavatseb osaleda ühisõppustel koos USA ja Soomega Läänemere kohal. Nii Tatarintsev kui ka Vene suursaadik Soomes küsisid selle õppuse eesmärkide, ülesannete ja päevakava kohta,“ öeldakse memorandumis.

Memorandumist tuleb selgelt välja, et Venemaa juhtkonnale ei meeldi Rootsi ja Soome lähedane sõjaline suhe USA-ga: „Et need sõjaliselt liitumatud riigid viivad läbi ühisõppusi USA-ga, ei saa jätta Venemaad ükskõikseks.“

Rootsi kabinetisekretär toonitas siiski kohtumisel, et tulevasi õppusi ei tule tõlgendada mingi märgina, vaid need on üks samasuguste õppuste reas.

„Ükski Rootsi lennuk ei maandu Eesti territooriumil ja sama kehtib ka Soome kohta,“ lubas Söder memorandumi järgi.

Teadetekohaselt vestlesid sellel teemal omavahel Rootsi ja Soome välisministrid Wallström ja Erkki Tuomioja ning lubasid vastastikku garantiisid.

„Tatarintsev näis vastusega rahule jäävat,“ öeldakse memorandumis.

Expresseni allikate teatel reageerisid Rootsi kaitsejõudude juhtkond ja isegi kaitseminister Peter Hultqvist välisministeeriumi vestlusele Vene saadikuga teravalt.