Peaminister Alexis Tsiprase juhitud valitsus on juba väljendanud "üldist vastumeelsust" Venemaale kehtestatud sanktsioonide laiendamise suhtes, kirjutas Financial Times.

Tsiprase vasakäärmuslik valitsus sai Kreekas võimule just siis, kui Ukrainas taaspuhkenud sõjategevuse tõttu on Euroopa Liit surve all suurendada Venemaale kehtestatud sanktsioone.

Leedu välisminister Linas Linkevičius nimetas eelmise nädalavahetuse raketirünnakut Ukraina valitsusvägede käes oleva Mariupoli vastu terrorismiks ja nõudis Venemaale kehtestatud majandussanktsioonide laiendamist.

Ilmselt lükkavad välisministrid otsuse lisasanktsioonide kehtestamise kohta valitsusjuhtidele, kes kogunevad 12. veebruaril. Välisministrite kohtumise lõppseisukohas antakse vaid Euroopa Komisjonile volitused teha eeltööd uute piiravate meetmete osas.

Lisasanktsioonide kehtestamise konkreetset ajakava soovivad Suurbritannia, Rootsi, Balti riigid, Poola ja Rumeenia. Selle leeri diplomaatide sõnul on aga Itaalia, Prantsusmaa ja vähemal määral ka Saksamaa selle suhtes ettevaatlikud.

Suuresti sümboolse sammuna eeldatakse, et välisministrid pikendavad konfliktis süüdi olevatele Ukraina ja Vene ametiisikutele kehtestatud reisipiiranguid ja varade külmutamisi septembrini. Ilma pikendamata oleks nende kehtivus lõppenud märtsis.

Eesti välisminister Keit Pentus-Rosimannus kirjutaski täna õhtul Twitteris, et täpselt nii läkski.