„Holokaustisugused kuriteod ei tohi korduda. See on meie ühine võlg ja ilma liialdamata kõige tähtsam ja aktuaalsem ülesanne kogu ülemaailmsele kogukonnale,“ ütles Putin.

„Rahvusvahelisel areenil on viimaste aastakümnete jooksul toimunud tohutud muutused, kuid me näeme, et maailmas uitavad endiselt ringi inimvihkajalikud ideed. Me puutume jätkuvalt kokku katsetega lõhkuda ühiskonda rahvusliku, rassilise ja religioosse tunnuse järgi, antisemitismi ja russofoobia kuritegudega, agressiivse sallimatusega teiste rahvaste ja traditsioonide suhtes,“ ütles Putin.

Putin nimetas katseid kirjutada ajalugu ümber lubamatuiks ja kõlvatuiks, katseteks varjata oma isiklikku häbi. „Raske on ette kujutada, et tõelised surmavabrikud, massilised mahalaskmised ja deporteerimised said 20. sajandi kohutavaks reaalsuseks, et neid organiseeriti kaalutletult ja külmavereliselt, nagu tollal tundus, tsiviliseeritud Euroopas,“ rääkis Putin. „Otsesed katsed ajalugu maha vaikida, ajalugu moonutada ja ümber kirjutada on lubamatud ja kõlvatud. Tihti seisab selliste katsete taga soov varjata isiklikku häbi, arguse, silmakirjalikkuse ja reeturluse häbi, õigustada otsest või kaudset vaikivat natsidele kaasaaitamist.“

Putin tuletas meelde, et ajalugu on näidanud, et seal, kus inimestele tulevad pähe ideed rahvuslikust ja kõlbelisest üleolekust, külvatakse teiste rahvaste vihkamise seeme, hävitatakse ja mõnitatakse inimeste väärtusi, seal tuleb tsivilisatsiooni asemele kiiresti ja vältimatult tõeline barbaarsus. Putini sõnul vahetatakse rahu sel juhul julmade sõdade ja agressioonide vastu. Putin tuletas meelde, et natsid ähvardasid orjastada kõik paljurahvuselise Venemaa rahvad, kavandasid sunniviisilist assimileerimist, inimeste orjadeks muutmist või lihtsalt füüsiliselt hävitamist, et vabastada ruum kõrgematele rassidele.

„Nürnbergi protsessi materjalide järgi tapeti Euroopas holokausti perioodil kuus miljonit juuti,“ meenutas Putin. „Raske uskuda. Mitte lihtsalt kuskil lahingutes, lihtsalt hävitati, põletati ahjudes, lasti maha. Sellistele kuritegudele ei ole ega tule aegumistähtaega, neile pole andestust ega unustust.“

Putin kutsus üles seisma ühiselt neonatsismi ja terrorismi ohtude vastu tänapäeva ühiskonnas. „Me peame seisma koos vastu neile ohtudele, kaitsma koos rahu ja inimeste vabadust, säilitama riikide õiguse oma arenguteele,“ ütles Putin.

Putin lisas, et Venemaa rahvad mäletavad kõigi rahvuste kangelaslikkust teel võidule Suures Isamaasõjas. „Me langetame pead punaarmee sõdurite ja ohvitseride kangelastegude ees, kes purustasid natsismi ja peatasid kohutava hävitusmasina,“ ütles Putin, ja lisas, et Nõukogude sõjamehed ei kaitsnud agressiooni eest mitte ainult oma kodumaad. „Kõigi rahvuste esindajate kangelaslikkus, nende piiritu armastus kodumaa vastu, valmisolek eneseohverduseks jäävad alati meie mälestustesse, Venemaa rahvaste tänulikku mällu,“ kinnitas Putin.

Putini sõnul kandis natsismivastase võitluse põhiraskust vene rahvas, kes moodustas 70 protsenti Nõukogude armeest. Ta tunnustas siiski ka teiste rahvuste panust, eriti juutide oma.