Dokumendis „Euroopa Liidu esindaja tegevusest Venemaal hariduse vallas“ öeldakse, et Ukraina kriisi foonil halvenenud Venemaa ja Euroopa Liidu suhete tingimustes peab Euroopa Liit üheks oma ülesandeks oma hinnangute levitamist Vene ühiskonnas Vene Föderatsiooni välispoliitilise kursi kohta, kirjutab Izvestija.

Euroopa Liidu esindaja Venemaal, leedulase Vygaudas Ušackase tööreiside graafik annab dokumendi järgi tunnistust sellest, et märkimisväärset tähelepanu pööratakse Venemaa regioonidele. Kasutatakse akadeemilise ja teadusliku mobiilsuse instrumente – programme Marie Curie ja Erasmus ning Euroopa koolide korraldamist erinevates Venemaa regioonides.

Rida eksperte ütlevad Izvestija teatel otse, et programmi Erasmus eesmärgid on Euroopa propaganda levitamine ja süsteemi rajamine, mille aktivistidest saavad Euroopa Liidu poliitika tööriistad nendes riikides, kus see programm töötab.

Venemaa haridusministeerium leiab, et Venemaa ja Euroopa Liidu põhimõtteliste erimeelsuste tõttu mitmetes aktuaalsetes küsimustes on vaja selliseid üritusi hoolikalt ette valmistada, milleks tuleb tudengitest auditooriumile varem teada anda Venemaa argumenteeritud ametlik seisukoht Krimmi Venemaa koosseisu astumise, Krimmi annekteerimise tõttu kehtestatud sanktsioonide, rahvusvahelise õiguse rikkumise Venemaa poolt ja teiste „eurooplaste propagandaklišeede“ kohta.