Avi inspektorid on külastanud pärast septembrit kolm korda Kolga omanduses oleva firma Noja Yhtiöt ridamaja ehitusobjekti Nummelas. Inspektsiooniraportis loetletakse üles kuni kümme puudust. Töötajatel puudub näiteks kiiver ja kaitseprillid ning tellingutel ei olnud nõutavat kaldteed, kirjutab ajaleht Helsingin Sanomat.

Kolga rääkis Delfile, et on elanud Soomes juba alates 2006. aastast ning ennast lihttöölisest üles töötanud firma juhiks. "Diskrimineeritakse rahvuse pinnalt ja seda teavad ka teised siin töötavad eestlased. Kahjuks ei julge keegi midagi öelda, inimesed on ära hirmutatud."

"Mina ennast porri tallata ei lase, pidevalt saan ähvarduskirju 4000-eurose trahviga iga rikkumise eest. Käisin ka Eesti saatkonnas rääkimas, seal aga oli suhtumine, et vaadake ise, kuidas hakkama saate," rääkis Kolga.

Kolga sõnul on ametnikud talle otse öelnud, et "teevad kõik selle nimel, et saada eestlased Soome turult minema".

"AVI saadab kogu aeg trahvisummadeks 4000 eurot iga nö väidetava ja olematu rikkumise eest inimese kohta. Kui ametnik "nägi", et kellelgi puudus kiiver, prillid või vest, siis on trahv 12 000 eurot," selgitas Kolga.

"Kui esitasime faktid AVI-le ametnike terrorist, seaduserikkumistest ja valedest, tehti mei raamatupidamises põhjalik kuu aega kestev kontroll, kuid nende üllatuseks polnud millesti kinni hakata. Proovisid üheksa korda, aga ei õnnestunud," lisas Kolga.

Ettevõtja on nende tähelepanekute kohta eri meelt: kiivrit kasutati küll ning telling ei olnud kasutusel ja ootas mahavõtmist.

„Siis on meil siin töömasinaks Avant, millele nõutakse pidurikontrolli tegemist. Aga sellel ei ole pidureid, see peatub hüdraulika abil,“ ütleb Kolga.

Avi on oma sõnumit trahvidega ähvardades mõjuvamaks muutnud. Ettevõtja süüdistab aga inpektoreid rassismis.

„Mulle on tihti näkku öeldud, et me teeme kõik, et eestlased Soome tööturult minema saada,“ ütleb Kolga.

Kolga advokaat Ilkka Haapalainen ütleb, et on politseiga ühendust võtnud. Ta tahab, et uuritaks, kas Avi töötaja on süüdi ametiseisundi kuritarvitamises või rassistlikus käitumises.

Lõuna-Soome piirkondliku halduse ameti tööohutuse osakonna juhataja Kaarina Myyri-Partanen peab seda juhtumit erandlikuks.

„Otsus oli adekvaatne. Inspektorilt saadud informatsiooni järgi ütles tööandja, et nad ei hangi ega kasuta kaitsevahendeid, mida nõuti,“ väidab Myyri-Partanen. „Järelevalveseadusega sätestatakse, kuidas on tööandjal võimalik oma seisukoht välja öelda. Teda küsitletakse protsessi käigus mitmel korral.“

Myyri-Partaneni hinnangul ei ole võimalik, et ettevõtjat oleks ahistatud tema päritolu pärast. Lõuna-Soome Avi territooriumil viiakse igal aastal läbi 10 000 inspekteerimist. Inspektorite kohta tehakse samas alla 30 kaebuse ning Myyri-Partanen ei mäleta ühtki rassismijuhtumit.

„Tänapäeval on palju muulastest ettevõtjaid ja sama seaduse alusel kontrollime nii neid kui ka soomlasi. Oleme selles osas olnud väga hoolikad,“ kinnitab Myyri-Partanen.

Kolga teatas oma näljastreigist arstile ning väidab olevat juba kümme kilo alla võtnud. Ta jätkab halvenevast seisundist hoolimata töötamist.

„Ma lõpetan selle kahel võimalusel: kas politsei alustab eeluurimist või Avi tühistab kõik alusetud nõudmised,“ ütleb Kolga.

„Kui tööandja ei ole rahul meie tõlgendusega, on tal õigus kaevata selle peale halduskohtusse,“ teatab Myyri-Partanen. „Näljastreik ei ole viis muutuste läbisurumiseks.“

Avi inspektoril ja ettevõtjal on väga erinevad nägemused sündmuste kulust. Näiteks 23. oktoobril koostatud inspektsiooniraporti järgi ei kasutanud objektil seitse töötajat silmakaitsmeid.

Kolm päeva hiljem saabus ameti saadetud kiri, milles teatatakse, et valmistatakse ette 4000 euro suurust trahvi, kui välisvooderduse ja ventilatsioonitorude paigaldustöödel ei kasutata edaspidi kaitseprille. Kirjas küsitakse ka tööandja nägemust selle asja kohta.

Ettevõtja sõnul olid välisvooderdustööd inspekteerimise ajaks juba tehtud ning ventilatsioonitorud saabusid objektile alles detsembris.

Kolga väitel on ta teinud Avile kaks reklamatsiooni ja ähvardab nüüd oma advokaadi vahendusel asja halduskohtusse viia, kui ametkond ei tagane.

Eestlane Soomes, räägi oma kogemustest Soome ametivõimude ja tööandjatega! Saada oma lugu Rahva Häälde rahvahaal@delfi.ee või saada vihje vihje@delfi.ee