HRW teatel on homofoobsed rünnakud Venemaal sagenenud pärast lastele homoproganda keelava seaduse allkirjastamist Putini poolt, vahendab AFP.

„Kogu Venemaal on viimase kahe aasta jooksul sagenenud omavoliliste rühmituste rünnakud LGBT inimeste vastu,“ teatas HRW esmaspäeval Moskvas avaldatud raportis. „LGBT-vastase vägivalla ja retoorika avaliku hukkamõistmise asemel on Venemaa juhtkond vaikinud.“

Raportisse on kogutud 78 ohvri tunnistused homofoobsete kuritegude kohta, milles kirjeldatakse toetuse puudumist Venemaa õigussüsteemilt.

Homopropagandavastane seadus legaliseerib HRW hinnangul põhimõtteliselt diskrimineerimise ning samaaegselt on toimunud homofoobse retoorika hoogustumine riiklikus meedias ja homofoobse vägivalla sagenemine kogu riigis.

Raportis tsiteeritakse Venemaa propagandajuhti Dmitri Kisseljovi, kes ütles eelmisel aastal riigitelevisiooni eetris: „Ma arvan, et geidele teismeliste hulgas homoseksuaalse propaganda tegemise eest lihtsalt trahvide kehtestamisest ei piisa. Neil tuleks keelata vere ja sperma loovutamine. Ja nende südamed tuleks autoavarii korral maas põletada või põletada kui sobimatud elu jätkamiseks.“

Geisid, lesbisid ja transsoolisi inimesi stigmatiseeritakse Venemaal ning neid nimetatakse sageli pedofiilideks, pervertideks või ebanormaalseteks, teatab HRW.

28-aastasel transsoolisel naisel tõmbasid ründajad eelmisel aastal Peterburis tangidega välja kaks varbaküünt.

Üks LGBT aktivist kaotas Peterburis ühest silmast nägemise, kui maskides ründajad teda õhupüssist tulistasid.

Politsei ei suuda ründajaid kindlaks teha ja klassifitseerib kuritegusid huligaansuseks.

Ühel ohvril murti kahest kohast lõualuu. „Enne kui nad mul minna lasksid, küsisid nad: „Kas sa tead, mida on inimesed Venemaal alati homodega teinud? Nad ajasid homod teibasse!““

Vaid kolm homofoobse vägivalla kaebust 44-st viisid süüdistuse esitamiseni, teatab HRW.

„Tavaline vastus on, et need ei ole vihakuriteod, sest enamik venelasi vihkab homosid, seetõttu on normaalne neid vihata ja peksta,“ ütles organisatsiooni Coming Out koordinaator Ksenia Kiritšenko.

HRW kirjeldab ka juhtumeid, kui inimesed on kaotanud töö koolis või ülikoolis või on pidanud sootuks Venemaalt lahkuma.

Raportis tõstetakse häiret omavoliliste rühmituste tekke üle mitmetes Vene linnades 2012. aasta lõpul. Nende rühmituste liikmed loovad mõnikord geide tutvumisportaalidesse võltsprofiile ja korraldavad kohtumisi, et ohvreid alandada ja avaldada neist tehtud videoid.