Politsei tuvastas kõigil kolmel autojuhil vähemalt 1,5-promillise ehk nii-öelda kriminaalse alkoholijoobe ja see polnud esimene kord, kui nad tabati joobnult autot juhtimast, teatas Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Arno Põder.

4. detsembril mõistis kohus joobes juhtimises süüdi 37-aastase Vladimiri, kes jäi politseile purjuspäi autot juhtides vahele 2. detsembri hilisõhtul Tallinnas Narva maanteel. Kohus määras Vladimirile koos varasema kandmata karistusega ühe aasta ja neli päeva vangistust, mis asendati 738 tunni üldkasuliku tööga. Mehelt konfiskeeriti sõiduauto Toyota Carina ja lisakaristusena võeti üheksaks kuuks juhtimisõigus.

2. detsembril kuulis süüdimõistvat kohtuotsust 54-aastase Sergei, kelle politsei pidas purjuspäi autoroolist kinni 6. novembri õhtul Tallinnas Kivila tänaval, pärast seda kui ta oli põhjustanud kerge liiklusõnnetuse. Sergeid karistas kohus üheaastase tingimisi vangistusega, mida ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane kaheaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu. Sergeilt konfiskeeriti sõiduauto Ford Galaxy ja lisakaristusena võeti üheks aastaks juhtimisõigus.

28. novembril mõistis kohus joobes juhtimises süüdi 45-aastase Tiidu, kelle politsei tabas pärast alkoholi tarvitamist autot juhtimas päev varem Tallinnas Narva maantee ja Smuuli tee ristmiku juures. Kohus määras mehele kuuekuulise tingimisi vangistuse, mida ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane 18 kuu pikkuse katseaja jooksul toime uut kuritegu. Tiidult konfiskeeriti sõiduauto Volkswagen Golf ja juhiloast jäi ta ilma pooleks aastaks.

Kõik kolm meest peavad 1,5-2 aasta pikkuse katseaja jooksul alluma ka kriminaalhooldaja käitumiskontrollile ja lisakohustusena ei tohi nad tarvitada alkoholi ega narkootikume. Sundraha ja menetluskuludena tuleb süüdistatavatel riigile tasuda 400 kuni 800 eurot.

Põhja ringkonnaprokurör Rainer Amur tõi välja, et Tiidult konfiskeeritud auto kuulus mehe ja tema abikaasa ühisvara hulka, mis sõiduki konfiskeerimist siiski ei takista. „Sellisel juhul on teisel abikaasal õigus pärast sõiduki müüki riigilt pool müügihinnast endale taotleda,“ selgitas prokurör.

Tänavu 5. detsembri seisuga on Harju maakohus konfiskeerinud Põhja ringkonnaprokuratuuri taotlusel sõiduki kokku 60 joobes juhilt. Seda on sama palju kui kogu eelmise aasta jooksul kokku.