Kaks usinat Stormtrooperit jagavad samal ajal kampaaniamaterjale. Darth Vader on ametlikult registreeritud Ukraina parlamendivalimiste kandidaat.

Valimisnimekirjadesse on kantud kokku 16 Darth Vaderi nimelist kandidaati, nendest seitse kuuluvad Internetiparteisse. Internetipartei kandidaatide seast leiab ka teisi Tähtede Sõja kangelasi: Padme N. Amidala, Chewbacca ja Master Yoda. Nad mitte ainult ei kanna tegelaskujudele vastavaid kostüüme, vaid on ametlikult muutnud ka oma nimed.

Ukrainas pole nimevahetus keeruline protseduur ning valimistel edu saavutamise eesmärgil on seda kasutatud ka varem. Meenub, et mõned aastad tagasi kandideeris Verkhovna Radasse Проти Bсіх, kes lootis võita nende hääled, kes valimissedelil linnukese "kõigi vastu" lahtrisse tegid. See tal ei õnnestunud ning ega mingit edu ka Darth Vaderile, Yodale ja Chewbaccale ei ennustata.

Uurisin poliitikute tegevust monitooriva organisatsiooni Chesnost ja paari uuriva ajakirjaniku käest, mis on Internetipartei tegevuse eesmärk. Kõik kinnitasid, et see pole ammu enam kodanikuinitsiatiiv või lihtsalt nalja tegemine, vaid kindla eesmärgiga poliittehnoloogiline projekt.

Internetiparteile panid aluse tuntud Ukraina häkkerid 2007. aastal Odessas ning nende keskus asub siiani seal. Vaimukate ja lõbusate kampaaniatega suutsid nad pikalt naerutada vanu korrumpeerunud parteisid ja poliitikuid. Kuid paaril viimasel aastal pole nad mitte ainult oma sära kaotanud, vaid väidetavalt mõne poliitiku poolt lausa ära ostetud.

Pole kahtlust, et Darth Vader suudab võita mõned protestimeelsete noorte hääled ning seda tehes vähendab tõsiste alternatiivsete kandidaatide tulemust. Nii võivad Darth Vaderitest ja Yodadest kasu lõigata näiteks mitmel korral Odessast Verkhovna Radasse valitud vanad poliitikud, kellele noored niikuinii häält ei annaks.

Keegi ei osanud mulle vastata, kes Internetipartei kampaaniat rahastab. Raha neil on, sest Odessas ringi sõites naeratas mulle mitmel hiigelplakatil lahke karvane koeralõust Chewbacca. Samuti panustavad nad veebireklaamile ning nende videoklipid on professionaalselt tehtud.

Kui Internetipartei programmis leiab mitmeid mõistlikke e-riigi ja avatud valitsemise ettepanekuid, on Darth Vaderi(te) 8+3 punktilises programmis näiteks lubadus viia Tšernobõl Kiievist veel 60km kaugemale ning natsionaliseerida Must Meri. Seejuures pole vahet, et siiani on seal üleval Kiievi ja Odessa kohalike valimiste programm, see sobib ka parlamendivalimisteks.

Kohtasin ühte Darth Vaderit nädalavahetusel Kiievis, kui ta oli minemas Hromatske.tv-le intervjuud andma. Ta keeldus televisiooni ruumidesse enne sisenemast, kui ei kõla Tähtede Sõja tunnusmeloodia ning võttis endaga stuudiosse kaasa Startrooperi. Plaanitud tunnine televestlus kestis vaid kümmekond minutit, sest Darth Vaderit ärritas saatejuhi küsimused tema tegeliku isiku kohta, kuid mingit muud sisulist arutelu polnud võimalik kandidaadiga pidada.

Ukraina parlamendivalimistel kandideerivad ka Super Mario, Ämblikmees ja Wolverine, kuid nende kangelaste taga olevad isikud ei ole oma nime passis vahetanud. Darth Vaderid ja teised Internetipartei kandidaadid aga keelduvad maski peast võtmast ja varjavad kiivalt oma tegelikku identiteeti.

Veensin ajakirjandushoone turvamehi, et nad nõuaksid sisenejalt dokumente ning näo näitamist. "Muidugi teeme seda," ütles üks neist. "Ega me ju ei tea, võib-olla on maski taga (Viktor) Janukovõtš. Meie arvame, et ta on kuskil kaugel (Venemaal), aga tema kandideerib siin Kiievis rahulikult parlamenti."

Hea plaan Darth Vaderi maski taha näha läks kahjuks luhta, sest televisioonitöötajad palusid stuudiokülaline lihtsalt sisse lasta ning niikuinii oleks teda saatnud kolm madalalaubalist kappi olnud selgelt üle kahest õblukesest valvurist.

Mõneti meenutab Internetipartei tegevus mulle Eesti Ühtsuse Erakonda. Kui see oleks vaid tsirkust eesmärgiga naeruvääristada stagneerunud erakondi, võiks seda isegi toetada. Aga kui selle taga on tõsine poliittehnoloogiline kaalutlus, muutub asi piinlikuks. Ainus vahe on selles, et Darth Vader, Chewbacca ja Master Yoda on jätkuvalt pisut naljakad.