WHO asejuht Burce Aylward hoiatas, et maailma reageering ei ole vastav haiguse levikuga kolmes Lääne-Aafrika riigis, vahendab BBC News.

Ebolapuhang on nüüdseks tapnud üle 3860 inimese ning ohvrite hulgas on üle 200 meditsiinitöötaja.

Aylward ütles neljapäeval, et olukord on hullem kui 12 päeva tagasi.

„See haigus on pealinnades sügavale juurdunud, 70 protsenti nakatunud inimestest surevad kindlasti sellesse haigusesse ja selle levik kiireneb peaaegu igal pool,“ ütles Aylward.

Heategevusorganisatsioon Médecins sans Frontières (Piirideta Arstid – MSF) teatas ebolajuhtude järsust lisandumisest Guinea pealinnas Conakrys, purustades lootuse, et haiguse levik on seal stabiliseeritud.

MSF-i president Joanna Liu kutsus reedel üles kiirele rahvusvahelisele tegutsemisele.

„Me ei võida seda lahingut,“ ütles Liu. „Et mängus juhtima asuda, peame me palju massiivsemalt kohale minema kui oleme teinud seni.“

Liu sõnul on vähemalt üks 20 ebolasse surnust meditsiinitöötaja.

Hispaanias võeti haiglasse jälgimise alla veel seitse inimest. Nende hulgas on kaks juuksurit, kes puutusid kokku ebolasse haigestunud Madridi haiglaõe Teresa Romeroga, kes on teadetekohaselt nüüd tõsises surmaohus.

USA tippmeditsiiniametnik Thomas Frieden ütles neljapäeval, et ebolapuhang Lääne-Aafrikas ei ole võrreldav millegagi pärast HIV/aidsi esiletõusu.

„30 aasta jooksul, kui ma olen töötanud avalikus tervishoius, on ainus sellesarnane asi olnud aids,“ ütles Frieden.