„On üsna võimalik, et paljud surnukehad on endiselt seal Euroopa suve käes, kus nende rahu häiritakse ning kus neid laastavad kuumus ja loomad,“ ütles Abbott Canberras ajakirjanikele, vahendab Sydney Morning Herald.

Abbott väljendas tõsist muret hukkunute säilmete kokkukogumise üle.

„Seni on see olnud üsna ebaprofessionaalne,“ ütles Abbott. „Nii kaua, kuni on võimalik, et seal on veel austraallaste säilmeid, võlgneme me perekondadele, et anname oma parima nende äratoomiseks.“

Austraalia peaministri eriesindaja Angus Houston ütles Abbottile, et eluliselt vajalik on kogu allakukkumispaiga rahvusvaheline uurimine, sest võidakse leida veel inimsäilmeid, isiklikke esemeid või lennukitükke.

Allakukkumispaiga pindala on kokku umbes 50 ruutkilomeetrit.

„Me vajame suurt meeskonda, kes viib läbi kohtuliku uurimise, kammib koha korralikult läbi, et tuvastada kõik, mis võis seni märkamata jääda,“ ütles Abbott. „Need võivad olla kellegi lähedase osalised säilmed. See võib olla väike, aga otsustav lennuki või raketi tükk, mis on uurimise jaoks võtmetähtsusega.“

Abbotti sõnul on kavas teha ÜRO-s rohkem koostööd Austraalia „partneritega leinas“, et tugevdada julgeolekunõukogu resolutsiooni.