Kuidas kommenteerite, et Yana Toom ja Mihhail Stalnuhhin said kahekesi rohkem hääli, kui Keskerakonna nimekirja ülejäänud 10 eestlasest kandidaati?

Toom ja Stalnuhhin tegid tõesti tugeva tulemuse ja said kahekesi kokku 81 häält rohkem kui kogu ülejäänud Keskerakonna kandidaadid. Keskerakonna peamine eesmärk on sotsiaalsete lõhede kahandamise kõrval kodurahu kindlustamine, mille esimeseks eelduseks on rahvuste vastandumisest hoidumine. Ainsa Eesti erakonnana on see meil ka tõepoolest õnnestunud, mida kinnitabki 0,11-protsendilise täpsusega ka meie valimistulemus.

Juhin tähelepanu eilsele „Ringvaate" saates antud Aivar Riisalu intervjuule, kus ta tunnistab, et ei teinud mingit valmiskampaaniat. Sama peaksid tunnistama veel mitmed eestlastest saadikukandidaadid. Valijatega tuleb pidevalt suhelda ja olla nende jaoks olemas. Toom ja Stalnuhhin tegid seda!

Kuidas kommenteerite seda, et Yana Toom sai teist 6736 häält rohkem?
Yana Toom võitles erakonna ja enda häälte eest, mina ainult erakonna eest.

Erakonna esimees peaks olema ju kõige populaarsem kandidaat erakonna valimisnimekirjas?
Neil valimistel olin ainus parlamendierakonna esimees, kes kandideeris ja siin igasugune võrdlusmoment paraku puudub. Me ei saa kunagi teada, kui palju oleks neil valimistel saanud hääli Sven Mikser, Urmas Reinsalu ja Taavi Rõivas, sest nad ei osalenud. Siinkohal unustate te täiesti ära, et viimatistel kohalikel valimistel kandideerinud sotside esimees Sven Mikser ei ületanud linnavolikokku pääsemise künnist.

Ülejäänud neljast valimistel osalenud erakonnast ei kandideerinud neil valimistel Roheliste esimees Aleksander Laane. Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme ja Iseseisvuspartei esimees Vello Leito kandideerisid aga polnud oma nimekirjade kaugeltki tugevaimad. Ainsana tegi oma partei parima tulemuse Vasakparteist Valev Kald 206 häälega aga tema oli ka oma erakonna ainuke kandidaat ning ta pole ka selle erakonna esimees (täpsemalt, sel erakonnal polegi ühte valitud juhti).

Kuidas kommenteerite oma väikest populaarsust eestlastest valijate hulgas?
Sain Keskerakonnas enim hääli 11 Eesti maakonnas (näiteks Tallinnas sai Toom 15 442, Savisaar 9624 häält - toim.). Võrdluseks lisan, et Yana Toom võitis keskerakondlikus arvestuses valimised ühes maakonnas ning Tallinnas ja Tartus;  Kadri Simson kahes maakonnas ning Jüri Ratas ühes maakonnas.  

Kusjuures ma usun, et kõik meie kandidaadid on saanud nii eestlaste kui venelaste hääli. See ongi Keskerakonna tugevuse allikas ja Eesti kodurahu kaitsevall. Erakondadevahelises maavõistluses saime neil valimistel teise koha, jäädes pisut alla Reformierakonnale, kuid jättes kaugele seljataha IRLi ja SDE. 

Kas seda on mõjutanud Keskerakonna tegevus Venemaa suunal?
Keskerakonna tugevus Ida ja Lääne suunal on kindlasti mõjutanud ka seda, et erakonna esimees on oma erakonnas endiselt populaarseim enamikus Eesti maakondades.

Kuidas kommenteerite Aivar Riisalu mõtet, et „Oleme teinud väga palju selleks, et Eestimaa inimesed Keskerakonda ei toetaks"?
Riisalu ise kommenteeris seda juba Delfis. Järele mõeldes leidis ka tema, et oleme siiski teinud väga palju selleks, et Eesti inimesed meid toetavad.

Kellest saab teie mantlipärija Keskerakonna esimehe kohal?
Sellest, kes suudab liita Keskerakonna poliitilised pea-eesmärgid - Eesti sotsiaalse tasakaalu saavutamise ning kodurahu kindlustamise.

Laupäevasel ERRi Euroopa Parlamendi esinumbrite debati ajal oli teil probleeme tervisega, mis seal täpsemalt juhtus?
Tervis on korras. Lihtsalt stuudio oli päikese ja prožektoritega liiga kuumaks köetud. Õhku polnud üldse, mida hingata.

Kuidas mõjutab teie praegune tervislik seisund erakonna esimehe ja linnapea ametikohustuste täitmist?
Jelena Glebova juhendamisel trenni tehes olen juba paari korraga vormi parandanud.