“Kui vaatame väga madalat valimisaktiivust Ida-Virumaal (30.89% - T.J) kus Keskerakond võis eeldada arvukat häältesaaki, siis see on üks näitaja, et Keskerakonnal nii suurt edu pole. Tallinnas oli hääletusaktiivsus kõrge, nagu alati, aga e-häälte osakaal oli kõrgem kui arvati ja näitab, et ülivõimsalt Keskerakonna valijad välja ei tulnud. Ida-Viru väga madal aktiivsus ja erakordselt suur e-häälte hulk on sellised argumendid, mis indikeerivad et Keskerakonna ülekaal ei saa olla mäekõrgune,” selgitas Ott Lumi oma hinnangut.

Kuid miks jäi Keskerakonna kantsi Ida-Virumaa aktiivsus nii madalaks?

“See on spekulatsioon ja võib kõlada primitiivselt, aga ainsate mõeldavate teguritena suudan ma välja pakkuda kaks aspekti – Stalnuhhini kampaania ei olnud väga tugev ja teise aspektina ilm: teatud osa Keskerakonna valijaist võis minna valimiste asemel grillima,” arutles Lumi.

Ka Tallinnas jäi kabiinis hääletajate aktiivsus oodatust madalamaks. “Kõik ennustasid - ja ma kippusin nendega nõustuma - et Keskerakonna valijaid tuleb palju rohkem välja, aga mingil põhjusel ei ole seda juhtunud. Võimalik, et keskerakond lootis, et pingelises poliitilises olukorras mobiliseeruvad nende valijad iseenesest, aga seda ei juhtunud,” hindas ta.

Kui Keskerakonda tabab oodatust madalam häältesaak e-valimiste edu tõttu, tekib mõistagi küsimus, kas Jason Kitcatist – Keskerakonna poolt Eestisse imporditud e-valimiste vastane Briti kohaliku poliitika tegelane ja e-valimiste uurija - saab Eestis enne tuleva aasta parlamendivalimisi iganädalane esinaja külakultuurimajades.

“Arvan, et pigem raugeb Keskerakonna ind selliste kummaliste teadlaste abil e-valimiste usaldausväärsust kahandada. Pole küll kindel, et Kitcati e-valimiste vastane kampaania mõjus e-hääletamisele pigem innustavalt, aga juba näeme, et halvasti ta küll ei mõjunud. Tundub, et autode ajastul hobuse propageerimisele sarnanevat kampaaniat teha pole mõtet,” arvas Lumi.

Maikuu keskel – kümmekond päeva enne valimisi – tuli Eestisse rahvusvaheline välisekspertide meeskond, kes tutvustas Tallinnas Eesti e-valimistele keskenduvat uuringut. Uuringu esitlejad osutasid, et e-valimiste süsteem on sedavõrd ebaturvaline, et selle kasutamine tuleks kohe lõpetada. Varem olid samad eksperdid olnud Tallinna linnavalitsuse kutsel vaatlejateks 2013. aasta kohalike omavalitsuste valimistel, kus nad märkasid enda sõnul mitmeid e-valimiste turvariske ning puudujääke.

Tallinas käinud uurijate gruppi juhtis J. Alex Haldermann, kes on Michigani ülikoolis abiprofessor. Tallinnas nähtu põhjal imiteerisid nad võimalikult sarnaseid tingimusi hiljem USAs ning leidsid, et süsteemi on väga lihtne väljastpoolt mõjutada. E-valimiste miinustena nähakse arvuteid ründavaid troojalasi, botnet’e ning muud pahavara. Isiku teadmata võidakse nende ID-kaardi paroolid salvestada, et hiljem digitaalselt antud hääl muuta ümber.

Raporti koostasid J. Alex Halderman, Harri Hursti, Jason Kitcat, Maggie MacAlpine, Travis Finkenauer ja Drew Springall. Vaatlejaks olemise ajal tasus ekspertide transpordi ning ööbimisega tulenevad arved Tallinna linnavalitsus. Märkida tasub, et Tallinna juhtiv Keskerakond, kelle elektoraadi seas on e-hääletajaid vähe - on e-valimised valjuhäälselt hukka mõistnud.