Ukraina parlament kinnitas neljapäeval Euroopa Liidu meelse Arseni Jatsenjuki riigi uueks peaministriks kuni mais peetavate presidendivalimisteni.

Jatsenjuk oli üks kolm kuud väldanud ning president Viktor Janukovõtši ja valitsuse tagandamiseni viinud meeleavalduste juhtidest.

Ülemraada kinnitas ta ametisse 371 häälega 417-st. Seejärel allkirjastas raada spiiker ja presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov Jatsenjuki peaministriks määramise dekreedi, kirjutab BNS.

Hiljem kiitis parlament häältega 294-389 heaks ka uue valitsuse programmi, mille põhipunkte oli Jatsenjuk enne ametisse kinnitamist rahvaesindajatele tutvustanud.

Viimase kolme aastaga on Ukraina kulla- ja sularahareserv kahanenud 37 miljardilt dollarilt 15 miljardini, ütles vastne peaminister.

"Ukraina riigikassa on tühjaks röövitud," sõnas ta.

Riigivõlg ulatub 75 miljardi dollarini, ehkki alles 2010. aastal oli see poole väiksem. "37 miljardi dollari väärtuses laene on kadunud teadmata suunas," tõdes ta. Ukraina eelmised võimud kantisid 70 miljardit dollarit offshore arvetele.

Riigieelarve olukorra kohta puuduvad lõplikud ja usaldusväärsed andmed, aga nii palju on selge, et uuel valitsusel tuleb alustada ebapopulaarsete sammudega, ütles Jatsenjuk.

"Sestap teatan, et ma ei luba paranemist ei täna ega homme. Stabiliseerimine on meie peaülesanne."

Vastne peaminister andis neljapäeval valitsusametnikele korralduse rakendada äärmuslikke kokkuhoiumeetmeid kulutuste kontrolli alla saamiseks.

"Enam ei tule riigi raha eest autosid, riiklikke soodustusi ega privileege ega eelarvekulutusi ministritele," hoiatas ta valitsusliikmeid.