Ülemraadale ja valitsusele saadetud pöördumisele on alla kirjutanud Lvivi tuntud ühiskonnategelased, õpetlased, kirjanikud ja ajakirjanikud, sealhulgas Ukraina vastupanuarmee (UPA) ülemjuhataja poeg Juri Šuhhevõtš, professor Ivan Vakartšuk, kirjanikud Ihor Kalõnets ja Roman Ivanõtšuk, dissident ja Ukraina katoliikliku ülikooli prorektor Mõroslav Marõnovõtš, kulturoloog Tarass Voznjak, Ivan Franko nimelise Lvivi rahvusliku ülikooli prorektor Zvenõslava Kalõnets ning ajakirjanik Anton Borkovskõi, vahendab Interfax-Ukraina.

„Me nõuame ülemraadalt, äsja nimetatud valitsuse liikmetelt ja Ukraina presidendi kohusetäitjalt läbikaalutud kultuuri- ja keelepoliitikat. Ukraina ida- ja lõunaosa tuhanded elanikud on desorienteeritud ega saa aru, mis toimub, sest kuulavad ainult Moskva propagandat. Meil on võimalus üles ehitada uus, aus ja õiglane Ukraina ning säilitada tema territoriaalne terviklikkus. Aga me ei tohi donlastele ja krimlastele Galiitsia eluviisi peale suruda. Maidanil seisid ukrainlastega õlg õla kõrval venelased, poolakad, valgevenelased, armeenlased, juudid, grusiinid, tatarlased ja teised. Kõiki neid ühendas tõeline armastus Ukraina vastu ja viha türannia vastu. Ja selle eest maksid nad hirmsat hinda – oma vere hinda,“ öeldakse pöördumises.

Pöördumise autorid kirjutavad, et tuleb austada ida ja lõuna elanike kultuurilisi ja keelelisi nõudmisi, et nad ei tunneks end Ukrainas võõrastena. „Me peame demonstreerima Ukraina põhimõtteliselt uut kvaliteeti, mis ei jaga oma elanikke kunstlikult erinevatesse sortidesse. Ja me kutsume üles mitte lubama poliitilistel marginaalidel spekuleerida verega ja püüda hävitada meie riigi territoriaalset terviklikkust,“ öeldakse pöördumises.

„Me anname aru, et kümnete aastate jooksul on Ukraina ida- ja lõunaosas läbi viidud teadliku kultuurilise koloniseerimise ja deukrainiseerimise poliitikat, mille pantvangideks on saanud tavalised inimesed. Meie oleme aga inimeste elukoha või suhtluskeele alusel tagakiusamise vastu, sest sellest saavad kasu ainult Ukraina vaenlased,“ kirjutavad Lvivi intelligendid.