Süüdistatavad said väidetavalt aastas kümneid tuhandeid dollareid sotsiaalkindlustuse töövõimetustoetusi, mida makstakse maksumaksja rahast, väites, et tõsised psühhiaatrilised häired või muud haigused on nad täielikult töövõimetuks muutnud, vahendab AFP.

Kohtu dokumentide järgi elasid nad tegelikkuses normaalset elu – üks süüdistatavatest lendas helikopteriga ja teine mängis Las Vegases blackjacki.

Üks süüdistatavatest õpetas ja tegeles erinevate võitluskunstidega, saades samas toetust 30 000-50 000 dollarit aastas. Mõned isikud said pettuse teel kokku ligi 500 000 dollarit.

Süüdistatavatest 80 on pensionil New Yorgi politseinikud ja tuletõrjujad.

„Paljud osalised väitsid küüniliselt, et neil on 11. septembri tulemusena vaimuhaigus, häbistades esimesi reageerijaid, kes teenisid linna oma tervise ja ohutuse hinnaga,“ ütles Manhattani ringkonnaprokurör Cyrus Vance oma avalduses.

Neli peamist kahtlusalust – 83-aastane Raymond Lavallee, 89-aastane Thomas Hale, 64-aastane Joseph Esposito ja 61-aastane John Minerva aitasid juba 1988. aastal koostada sadu võltsitud taotlusi toetuste saamiseks.

Taotlejad väitsid prokuratuuri teatel, et neil on psühhiaatrilised haigused, mis ei lase neil tööl käia, näiteks posttraumaatiline stressihäire, ärevus või depressioon.

„Selles juhtumis süüdistuse saanud New Yorgi politseiosakonna pensionil töötajad on häbistanud kõiki esmaseid reageerijaid, kes hukkusid 2001. aasta 11. septembril otsingu- ja päästeoperatsiooni käigus, ning neid, kes surid hiljem 9/11-ga seotud haigustesse, kasutades oma osalemist sellel traagilisel päeval isiklikuks kasusaamiseks,“ ütles New Yorgi politseijuht William Bratton.

Hale ja Esposito õpetasid väidetavalt toetuste taotlejaid kirjeldama depressiooni ja ärevuse sümptomeid oma palgatud arstidele.