Osariigi advokaadid palusid esmaspäeval Utah' kõrgeimal kohtunikul ajutiselt tühistada tema enda nelja päeva tagune geiabielusid lubav kohtuotsus.

Utah' seadusandjatel ei ole väidetavalt plaanis homoabielusid aksepteerida ja kohtu poolt tühistatud vana seadus tehakse kiiremas korras ümber, mistõttu võivad muutuda vahepeal kahe meesterahva ja kahe naisterahva omavahel sõlmitud abielud tühisteks, kirjutab uudisteportaal MSNBC. Hoolimata riskist on Utah' s abieluranda purjetanud siiski juba sadu homoseksuaalseid paare.

Oluline on märkida, et Utah' osariik on tuntud oma konservatiivsete ja kristlike (osariiki nimetatakse ka mormoonide maaks - 73% sealsetest elanikest on mormoonid) vaadete poolest. Suurem enamik osariigi elanikest (ligi 66%) on homoabielude vastu, mistõttu oligi reedene kohtuotsus üsna uskumatu.

Utah's tegi reedel omasooiharate abielu seaduslikuks kohtuotsus, millega tunnistati kehtetuks üheksa aasta tagune regulatsioon, millega ei olnud homoseksuaalsetel paaridel samaväärseid õigusi heteropaaridega. Osariigi kõrgeima kohtu arvates läks 2004. a seadus osariigi põhiseadusega vastuollu.

Esimesed geiabielud sõlmiti Utah's kohe pärast kohtuotsuse jõustumist. 
Ameerika Ühendriikides toetab samasooliste abielu ligi 55 protsenti inimestest.

Eestis pooldab samasooliste paaride õigust teineteisega abielluda 34 protsenti inimestest, legaliseerimist pooldab 51% eestlastest ja 35% venelastest.