Mõni päev tagasi avaldati PISA uuringu tulemused, mille järgi jäävad Leedu 15-aastased kooliõpilased lugemisoskuses, matemaatikas ja täppisteadustes märkimisväärselt maha keskmisest näitajast ning Poola, Läti ja Eesti õpilastest, vahendab Leedu Delfi.

„See on märk, et meil on mille poole püüelda, kuid võrreldes 2009. aastal läbi viidud testiga meie tulemused paranesid, mitte märkimisväärselt, aga dramaatiliselt ei halvenenud,“ kommenteeris Pavalskis Leedu Delfile eestlaste fenomeni.

„See, mida teevad eestlased – ma olen kohtunud nende ministri ja õpetajatega – nad astuvad võibolla mõnedes valdkondades ratsionaalsemaid samme kui meie, toetades talentide kasvatamise programme,“ ütles Pavalskis, kelle sõnul rajavad eestlased spetsialiseeritud gümnaasiume. Sellisel moel töötatakse ka Hollandis.

Pavalskise sõnul võtavad eestlased eeskuju soomlastelt, kes on tulemuste poolest maailmas liidrite hulgas. Soomlased on andnud õpetajatele teatud vabaduse – on koole ilma programmideta, on koole, kus 12. klassi õpilased käivad samades tundides kuuenda ja seitsmenda klassi õpilastega. „See garanteerib akadeemilise vabaduse ja annab tulemusi,“ ütles Pavalskis.