CBC News teatas kolmapäeval, et NSA, mis koordineeris oma operatsioone Kanada kommunikatsioonijulgeoleku asutusega (CSEC), kasutas USA saatkonda Ottawas kuus päeva kestnud operatsioonil komandokeskusena, vahendab Fox News.

„Me ei kommenteeri rahvusliku julgeolekuga seotud operatsioonilisi asju,“ ütles Kanada peaministri Stephen Harperi pressiesindaja, kui talt kommentaari küsiti.

CSEC-i pressiesindaja teatas, et nad ei kommenteeri Kanada ega tema liitlaste operatsioone.

„Seaduse järgi ei ole CSEC-i sihtmärgid tema välisluuretegevuses kanadalased mitte kuskil ega ükski isik Kanadas,“ ütles pressiesindaja Lauri Sullivan. „CSEC ei saa paluda meie rahvusvahelistelt partneritelt tegutsemist viisil, mis läheb mööda Kanada seadustest.“

Teated põhinevad NSA endise kaastöötaja Edward Snowdeni lekitatud dokumentidel ning neis ei ole ära toodud operatsiooni sihtmärki. Tsiteeritakse siiski lekkinud dokumenti, milles nimetatakse tippkohtumise peamised päevakorrapunktid ning kuulutatakse NSA mandaadiks poliitikutele toetuse pakkumine.

„Luurekogukonna hinnangul ei ole spetsiifilist, usutavat informatsiooni, et Al-Qaida või teised islamiäärmuslased oleksid tippkohtumise oma sihtmärgiks võtnud,“ öeldakse dokumendis.

„On selge, et selle nuhkimise eesmärk oli USA poliitiliste eesmärkide toetamine ülimalt vaidlusterohkel tippkohtumisel,“ ütles Kanada kodanikuõiguste organisatsiooni OpenMedia.ca tegevdirektor Steve Anderson oma avalduses. „See tekitab kindlasti suurt kahju Kanada suhetele meie teiste partneritega G20-s.“