Sotside läbikukkumist Tallinnas ja edu Ida-Virumaal ennustasin ma juba aprillis. Kuna ennustus oli täpne, tasub veel detailsemalt kirjeldada, miks venelased hääletasid Tallinnas niivõrd ülekaalukalt Keskerakonna poolt ja miks paljude analüütikute soovitused venelaste blokihääletuse murdmiseks on ebareaalsed.

Tüüpiline kommentaator süüdistab venelaste keskerakonnaarmastuses seda, et nad ei oska eesti keelt ja on seega Venemaa ja kohalike keskerakonnameelsete venekeelsete meediakanalite mõju all. See on õige vaid osaliselt ning sellega ei saa kuidagi selgitada seda, et esialgsetel andmetel 94 protsenti Tallinna venelasi hääletas Keskerakonna poolt.

Tallinna venelaste eesti keele oskus paraneb pidevalt, seda võib tunnistada igaüks, kes nendega natuke kokku on puutunud. Vähemalt Tallinnas ei saa küll enam rääkida pimedast, umbkeelsest massist, sest arvestatav osa neist oskab eesti keelt piisavalt, et eestikeelset meediat jälgida. Päris paljud ka loevad eestikeelseid lehti ja portaale, aga hääletavad ikka Keskerakonna poolt.

Soovitus rääkida venelastega vene keeles koolidest, lasteaedadest ja teistest eestlastele korda minevast on problemaatiline seetõttu, et käsitleb venelasi eestlastega identse grupina, kellel justkui polekski mingeid spetsiifilisi, “oma” teemasid, mis neid teistest rohkem erutavad. Pole saladus, et erinevad sotsiaalsed rühmad käituvad valimistel erinevalt, olgu siis erinevuse põhjuseks sissetulek, elukoht, sugu või vanus. Venelaste puhul on ilmselge, et tegemist on selgelt eristuva grupiga, kellel seisukohad erinevad paljudes küsimustes teravalt eestlaste seisukohtadest. Mingi ime siis, et nende valimiskäitumine erineb selgelt eestlaste omast.

Erimeelsused algavad juba päris algusest ehk sellest, kuidas kohalik venekeelne vähemus oma praegusel kujul sattus Eestisse, täpsemalt Tallinna. Kas nad olid okupandid, kes pidid kinnistama võõrast võimu, või vabastajad? Kas vene keelel peaks olema Tallinnas eesti keelega võrdne staatus? Kas vene keelel peaks olema vähemalt mingi eristaatus, mis muudaks selle Tallinnas olulisemaks kui näiteks kreeka või soome keele? Kui eestlane ja venelane saavad tänaval kokku, kes peab teise keelt oskama? Kas Eesti kodakondsust tuleks anda ka eesti keelt mitteoskavale, siia nõukogude ajal kolinud inimesele? Kas venekeelne koolisüsteem peab säilima? Kas venelasi diskrimineeritakse Eestis? Millised peaksid olema suhted Venemaaga? Taolisi küsimusi, millele eestlased ja venelased annavad erinevaid vastuseid, on veel mitmeid. Nii suure erimeelsuste hulga juures ei tasu imestada, et venelased hääletasid ülekaalukalt “omade” poolt.

Keskerakonna ülisuur toetuse protsent venelaste seas näitab omakorda, kui olulised need teemad ikka venelaste jaoks on. Selle taustal on veelgi raskem mõista neid, kelle arvates tuleks venelasi kõnetada täpselt nagu eestlasi. Need inimesed sellega sisuliselt eitavad, et venelased kui eestlastest selgelt eristuv grupp on olemas, sellal kui kõik tõendid viitavad just hiigelsuurele lõhele.

Keskerakond pakub kohalikele venelastele häid suhteid Putiniga ja “vene asja” nii jõulist ajamist, kui see realistlikult võimalik on. Kui sinna lisada kõige parem valik venekeelseid poliitikuid ning spetsiaalselt venelastele tehtud valimisloosungid ja kampaania, ei ole põhjust imestada, et sotsid pika ninaga jäid ja teised isegi ei üritand.

Sotsidel ei teki ka tulevikus mingit arvestatavat võimalust Tallinnas kohalikel valimistel märgatavalt vene hääli saada, sest neil pole kunagi võimalik pakkuda vene valijatele seda, mida Keskerakond pakkuda saab. Sotside peamiselt eestlastest koosnevad valijad lihtsalt ei lubaks seda.

Kui sotsid pakkusid venelastele eestikeelse gümnaasiumihariduse edasilükkamist, siis Keskerakond pakkus selle täielikku peatamist. Kui sotsid läheksid kaugemale ja teataksid ka vastuseisust eestikeelsele gümnaasiumiharidusele, võiks Keskerakond vabalt vastata teatega, et Eesti peaks kaaluma NATOst lahkumist. Sotsidel pole selles võistluses mingit lootust, sest Keskerakond saab alati minna vene valija jahil neist natuke kaugemale.

Niikuinii kaotasid sotsid valimistel eestlaste hääli, sest nende ebaselged sõnumid Keskerakonnaga koalitsiooni tegemise võimalikkusest hirmutasid paljusid eestlasi, kes küll ei salli Ansipit, aga ei taha tema asemel saada Savisaart.