President ütles Jakartas ajakirjanikele, et peatab Austraaliaga koostöö valdkonnas nimega "koordineeritud sõjaline koostöö", mis sisaldab ühiseid merepatrulle, teatab AFP BNS-i vahendusel. "Olen andnud korralduse tegevus peatada, kuni olukord selgineb."

"Teile on hästi teada, et Indoneesia ja Austraalia seisavad silmitsi ühise probleemiga, milleks on inimkaubandus," lisas riigipea.

Indoneesia välisminister Marty Natalegawa teatas teisipäeva õhtul, et Jakarta viib suhted Austraaliaga taseme võrra madalamale. "Me peatame koostöö Canberraga valdkondade kaupa. Me vaatame üle suhted Austraaliaga tervikuna, kindlustamaks, et suhtlus ei jätkuks vanaviisi," lisas ta.

Jakartat on vihastanud USA endise luuretöötaja Edward Snowdeni paljastused, mille kohaselt olid Austraalia nuhkimistegevuse sihtmärkideks Yudhoyono, tema abikaasa ning mitu valitsuse liiget.

Dokumendid, mille kohaselt Austraalia üritas nuhkida Indoneesia presidendi ja tema siseringi üheksa liikme järele, avalikustasid Austraalia ringhäälingukorporatsioon ja ajaleht The Guardian.

Austraalia peaministri Tony Abbotti sõnul ei kavatse ta Indoneesia pahameelele vastata "ülereageerimisega".

Austraalia valitsusjuht sõnas, et kavatseb praegustele raskustele vaatamata teha endast kõik, et edendada ja tugevdada Austraalia-Indoneesia suhteid, mis on olulised mõlemale riigile.

Peaminister on varem mõista andnud, et Canberralt ei tasu oodata "vabandamist sammude eest, mida riik astub enda kaitseks täna või tulevikus" enam, kui seda on paslik oodata teistelt maailma riikidelt analoogilise tegevuse eest.