Filipiinide presidendile Benigno Aquinole avaldatakse üha suuremat survet abiandmise kiirendamiseks ning ta on sattunud ka kriitikatule alla segaste hinnangute pärast hukkunute arvu kohta, eriti Taclobanis, mis on kõige rängemini kannatada saanud Leyte provintsi pealinn, vahendab Reuters.

Taclobani raekojas oleval teadetetahvlil hinnatakse hukkunute arvuks 4000, mitte 2000 nagu päev varem. Selle arvu on kokku pannud kohalikud ametnikud, kes alustasid neljapäeval hukkunute massihauda matmist.

Taclobani linnapea Alfred Romualdezi sõnul võisid mõned surnukehad triivida merele ja nad kadusid, kui tsunamilaadne veesein rannikut tabas. Ühes linnaosas elas 10 000-12 000 elanikku ja see on nüüd täiesti maatasa.

Raekojas üles pandud teade on esimene avalik ülestunnistus, et hukkunute arv võib kaugelt ületada Aquino poolt sel nädalal pakutu, kes ütles, et elu kaotas 2000-2500 inimest.

Ametnikud kinnitasid, et ametlik hukkunute arv kogu riigis on reedese seisuga 2357. Segadust lisas ÜRO, mis teatas valitsuse andmetele viidates hukkunute arvuks 4460.

Ellujäänuid valdab üha suurem meeleheide ja viha abi jagamise aegluse pärast. Selle põhjuseks on halvatud kohalikud võimuorganid, laiaulatuslik rüüstamine, kütuse puudumine päästesõidukitele ja rusudega ummistatud teed.

Tegeldakse hukkunute matmisega. Paljud surnukehad on endiselt teede ääres kokku varisenud majade all.

USA lennukikandja USS George Washington koos teiste sõjalaevadega saabus neljapäeva õhtul Samari provintsi rannikule. Pardal on 5000-liikmeline meeskond ja üle 80 õhusõiduki.

Lennukikandjalt viidi osa lennukeid maismaale, et teha lennutekil rohkem ruumi helikopteritele.

USA mereväelased on toonud Taclobani ja Guiuani linnadesse toitu ja vett.