Londoni Heathrow' lennuväljal on tühistatud 130 lendu, teatab BBC News.

Suurbritannia ilmateenistuse Met Office'i teatel mõõdeti kõige tugevam tormi-iil kell 5 kohaliku aja järgi Wighti saarel Needles Old Batterys, kus tuul puhus 44 meetrit sekundis.

Suurema asustusega piirkondades, näiteks Lynehamis Swindoni lähedal, Yeoviltonis Somersetis ja Hurnis Bournemouthi lähedal on tuule kiiruseks mõõdetud 33 meetrit sekundis.

Briti keskkonnaagentuur on andnud välja 13 üleujutushoiatust Inglismaa edela- ja kaguosas.

Ühendkuningriigi energiavõrk, mis esindab energiafirmasid üle kogu riigi, kinnitas, et 270 000 majapidamist on ilma elektrita.

Pressiesindaja teatel on 30 000 inimest, kes varem elektrita jäid, uuesti vooluvõrku ühendatud, kuid veel rohkem inimesi jäi vooluta, kui torm põhja ja itta liikus.

Raudteevõrgu teatel on raudteedelt leitud üle saja murdunud puu ja neid koristavad spetsiaalsed rongid.

Londoni ühistranspordiettevõtte teatel on liiklus häiritud Londoni metroo kuuel liinil tormi poolt rööbastele toodud takistuste tõttu.

Kolm maja on kokku varisenud ja veel kaks kahjustada saanud pärast maha langenud puu põhjustatud gaasiplahvatust Hounslow's, teatas Londoni tuletõrje. Kolmel inimesel õnnestus pääseda enne tuletõrje saabumist ja vanem naine viidi haiglasse.

Kaks reaktorit Dungennessi tuumaelektrijaamas on automaatselt välja lülitunud pärast seda, kui kadus elektriga varustamine. Jaamale annavad voolu oma generaatorid.

Londoni politsei sai kella 6 ja 8 vahel kohaliku aja järgi 792 hädaabikõnet, samas kui tavapäraselt on kõnesid umbes 200. Kõige tavalisem kaebus oli „mahalangenud puu tee peal“.

Londoni linnapea Boris Johnson kutsus kokku erakorralise koosoleku, kus osalesid kõik päästeteenistuste ja asjassepuutuvate asutuste esindajad.

Asepeaminister Nick Clegg jättis ära igakuise pressikonverentsi, sest kraana kukkus valitsushoone katusele.

Torm peaks Suurbritanniast Põhjamerele jõudma kella 11 ajal kohaliku aja järgi.

Suurbritannia riiklik ilmateenistus Met Office hoiatas langevate puude, hoonetele tekkivate kahjustuste ning elektrivarustuses ja transpordis tekkivate häirete eest, kui torm pühapäeva õhtul Inglismaa edelarannikule jõudis, vahendab AFP.

6-9 tunni jooksul oodatakse 20-40 millimeetrit vihma ning kohati on üleujutuste võimalus.

Lõuna-Inglismaal ja Lõuna-Walesis on oodati tuult, mille kiirus ulatub puhanguti 27-31 meetrini sekundis, mõnedes piirkondades ulatub tuule kiirus aga ka 36 meetrini sekundis.

Met Office andis välja „merevaiguvärvilise“ tuulehoiatuse, mis on nelja-astmelisel skaalal kõrguselt kolmas, ning kutsus inimesi üles esmaspäeva hommikul tööle minekuga viivitama, et vältida kõige hullemat rajuilma.

London valmistus tipptunniaegseks kaoseks, sest raudteefirmad First Capital Connect, C2C, Greater Anglia ning Southern and Gatwick Express teatasid kõik, et rongid ei sõida esmaspäeval, kuni seda ohtlikuks peetakse. Ennustuste järgi ei muutu tingimused ohutuks ega enne kella 9 kohaliku aja järgi.

Raudteefirma Network Rail esindaja Robin Gisby sõnul peavad reisijad valmis olema tõsisteks häireteks rongiliikluses.

„Kui me hommikul selle üle elame, taastame teenuse pärastlõunal ja suudame hakata head teenust pakkuma teisipäeva hommikul, olen ma nendes tingimustes üsna rahul,“ ütles Gisby.

Suuremad lennujaamad hoiatasid samuti segaduste eest.

Eurostar teatas, et Suurbritanniat Mandri-Euroopaga ühendavad rongid sõidavad kuni kella 7-ni kohaliku aja järgi.

Mitmed laevafirmad teatasid, et tühistatud on reisid üle La Manche'i väina ja Iiri mere.

Raskete tingimuste tõttu tuli peatada 14-aastase poisi otsingud, kes uhuti Inglismaa lõunarannikul Ida-Sussexis rannalt merre.

Sama tugev tuul puhus Suurbritannias viimati 2008. aasta märtsis, kuid ilmaennustaja Helen Chivers ütles AFP-le, et oodatav kahju on ilmselt võrreldavam 2002. aasta oktoobri tormiga.

Peaminister David Cameronile esitleti pühapäeval valmisolekuplaane.

Kardetakse, et kahjud võivad olla sarnased 1987. aasta oktoobri „Suure Tormi“ omadega. Siis hukkus Suurbritannias 18 ja Prantsusmaal neli inimest. Tuul murdis maha 15 miljonit puud ning kahjud ulatusid enam kui miljardi naelani (1,2 miljonit eurot). Tuule kiirus oli kuni 185 kilomeetrit tunnis.

„Kuigi see on Ühendkuningriigi jaoks suur torm, ei oota me praegu, et tuul oleks nii tugev kui 1987. aasta „Suure Tormi“ või 1990. aasta „Burnsi päeva tormi“ ajal,“ ütles Met Office'i peaennustaja Martin Young. „Me võime näha välja juuritud puid või muid tuulekahjustusi ning on mõningane vihma tekitatud üleujutuse võimalus – mis kõik võib tekitada segadust.“

Selleaastane torm sai nime Püha Juuda järgi, kelle nimepäeva tähistatakse kirikukalendri järgi 28. oktoobril.