Valitsustevaheline kliimamuutuse paneel (IPCC) ennustas oma raportis veel, et merevee tase võib tõusta 2100. aastaks 26-82 sentimeetrit, vahendab AFP.

Nobeli preemiaga auhinnatud kolleegium teatas, et on äärmiselt tõenäoline, mis tähendab, et ollakse 95 protsendi ulatuses veendunud, et viimase 60 aasta jooksul jälgitud soojenemisest enam kui pool on inimeste põhjustatud.

Eelmises raportis 2007. aastal hindas IPCC seda veendumust 90 protsendile.

Uus dokument on esimene köide triloogiast, milles üritatakse kokku võtta ülemaailmse soojenemise hetkeseis ja selle mõjud.

IPCC on oma 25-aastase ajaloo jooksul koostanud varem neli samasugust raportit.

Iga raportiga on kaasas käinud üha valjenev trummipõrin hoiatamaks, et temperatuurid tõusevad ja ohud põudade, üleujutuste, tormide ja tõusva merepinna näol tulevad üha rohkem esile.

Kolleegiumi ennustused aastaks 2100 põhinevad arvutimodelleerimisel soojust kinni hoidvate kasvuhoonegaaside emissiooni kohta eriti söe, nafta ja gaasi põletamise tagajärjel, mis on tänapäevase energiatootmise selgroog.

Kõige optimistlikuma järgi neljast soojenemisstsenaariumist tõuseb keskmine temperatuur 2100. aastaks võrreldes 2000. aastaga 1,0 Celsiuse kraadi võrra ehk erinevates kohtades 0,3-st kuni 1,7 kraadini. See on ainus stsenaarium, mis mahub ÜRO eesmärgiks seatud piiridesse, milleks on kaks kraadi Celsiuse järgi.

IPCC kõige mustema stsenaariumi järgi tõuseb temperatuur selle sajandi jooksul keskmiselt 3,7 kraadi, varieerudes erinevates paikades 2,6-st kuni 4,8 kraadini.