USA asejustiitsminister James Cole ütles kongresmenide üha suureneva surve all, et kohtuorder määrab kindlaks, kuidas võib valitsus kasutada sellistelt telekommunikatsioonihiidudelt nagu Verizon saadud andmeid telefonikõnede kohta, vahendab AFP.

Cole ütles senaatoritele, et orderi järgi võib valitsus neid andmeid uurida ainult siis, kui on olemas põhjendatud ja selgesti väljendatav kahtlus, et jälgitav telefoninumber on seotud mõne kindla terroriorganisatsiooniga.

Administratsiooni ametnikud kinnitavad, et order telefonikõnede metaandmete kogumiseks anti Verizon Communicationsi tütarfirma puhul välja aprillis, teatas ajaleht Washington Post.

Allmärkus selgitab, et telefonikõnede metaandmed ei sisalda endas ühegi suhtluse tegelikku sisu ega abonendi või kliedi nime, aadressi või finantsinformatsiooni.

Order oli kolme saladokumendi hulgas, mille avalikustas USA rahvusliku luuredirektori James Clapperi büroo, mille teatel otsustas Clapper, et nende dokumentide avaldamine on avalikkuse huvides.