Tuneesia kõrbesse ehitati hiljem Darth Vaderiks hakanud Anakin Skywalkeri lapsepõlvekodu Mos Espa, mida näidati Tähesõdade filmiseeria esimeses osas nimega The Phantom Menace, kirjutas BBC.

Teadlased on kasutanud filmivõteteks ehitatud hooneid selles, et nende abil mõõta barhaani nimeliste hiiglaslike poolkuu kujuliste liivaluidete liikumiskiirust.

Barhaane esineb ka Marsil, aga Maal liiguvad nad kümme korda kiiremini. Väljadele, kus esineb barhaane, ehitatakse harva püsivaid hooneid ja Mos Espa saatus näitab, miks see nii on.

Barhaan on poolkuukujuline luide, mis asetseb valitsevate tuulte suunaga risti ja kumerusega vastu tuult. Tuulepealne nõlv on pikk ja lauge, tuulealune nõlv on lühike ja järsk. Terav kaarluite hari on kaarekujuline, kaarluite otsad ulatuvad pärituult ette.

Kaarluite kõrgus on erinev: 2–3 meetrist 15 meetrini, aga kohati veelgi kõrgem. Üksikud kaarluited on harvad, tavaliselt tekivad merelaineid meenutavad barhaaniahelikud. Nende kõrgus võib ulatuda üle 60–70 meetri.

Ralph Lorenz USA Johns Hopkinsi ülikoolist koos Jason Barnes'iga Brigham Youngi ülikoolist ja Nabil Gasmiga Tuneesia Sousse'i ülikoolist külastasid Mos Espa asukohta 2009. aastal ja nägid, et osa ümbritsevat võtteplatsi oli juba liivaga kaetud.

Asula satelliitpiltide abil nägid nad, et barhaan liigub 15 meetrit aastas ja see jõudis aasta alguses esimeste asula majadeni. Liikuv barhaan katab aja jooksul kogu asula ja vabastab selle seejärel, aga arvatakse, et hooned saavad liiva läbi kahjustada.