Trayvon Martin väljus 26. veebruari õhtupoolikul Florida väikelinna maiustustepoest, kui ta jäi silma aktivistist naabrivalvur George Zimmermanile, kes pidas valge kapuutsiga mustanahalist teismelist kahtlaseks ning arvas, et tegu on järjekordse linna rööviva narkomaanist huligaaniga.

Politseiniku karjäärist unistanud Zimmerman otsustas 17-aastast poissi mööda linna jälitada, seda väidetavalt kuni dišpetseri soovituseni jalgpallihuviline nooruk rahule jätta.

Zimmermani ja politseidišpetseri vestlus enne tulistamist

Mis juhtus edasi, ei ole avalikkusele endiselt täpselt teada, kindlalt saab ainult väita, et lõpptulemusena tulistas võimudega varemgi pahuksis olnud latiinost naabrivalvur mustanahalist poissi surmavalt.

Vahetult pärast tulistamist oli verine Zimmermani nägu ja tal oli peas lõikehaav. Hiljem selgitas mees ajakirjandusele, et võttis korrakaitsjate soovitust kuulda ja oli juba naasmas oma auto juurde, kui mustanahaline teda ootamatult ründas, rusikaga näkku lõi ja siis vastu kõnniteeäärt taguma hakkas. Zimmermani sõnul pidi ta enesekaitseks teismelist tulistama, kuid ei tahtnud teda mingil juhul tappa.

Trayvon Martin tarvitas kanepit

Lahkamisel leiti Martini organismist ka kanepi jälgi, kuid nooruki vanemate arvates kahtlustas Zimmerman nende poega ainult seetõttu, et poiss oli mustanahaline. Nende hinnangul on 29-aastane naabrivalvur rassist, kes sooritas ka äärmiselt rassistliku mõrva.

Kuna kohalik politsei aga otsustas vahetult pärast juhtunut õiguskaitseorganitega koostööaldist Zimmermani mitte vahi alla võtta, kogunes võimude vastu tänavatele meelt avaldama sadu tuhandeid inimesi kõikjal Ameerika Ühendriikides. Jahmatava reaktisooni tõttu anti peagi siiski käsk Zimmerman vahi alla võtta.

Kuu aja eest kohtuprotsess Zimmermani üle viimaks algas. Juba esimestel päevadel jälgis seda televisiooni vahendusel hinnanguliselt 20 miljonit inimest, võrdluseks O.J. Simpsoni kohut käimist 1996. aastal jälgis koguni 150 miljonit inimest, mida on umbes 75% kõigist täisealistest ameeriklastest.

Zimmerman kinnitas kohtus oma süütust ja jäi selle juurde, et tegutses enesekaitseks, samal ajal kui süüdistaja Angela Corey väitis, et naabrivalvur pidas teismelist kurjategijaks nahavärvi põhjal ja nõudis mehe süüdimõistmist teise astme mõrvas.

Ameerikalikult kaasahaarav kohtuprotsess sai lõpu laupäeva hilisõhtul, kui kuueliikmeline ainult naistest (neist vaid üks mustanahaline) koosnev vandekohus otsustas Zimmermani kõigist süüdistustest vabastada.

Üle riigi kogunes taas tänavatele tuhandeid inimesi, põletati USA ja Florida lippe ning skandeeriti loosungeid. Sotsiaalmeedias lubati Zimmerman suisa ära tappa, mistõttu ei ole mehel võimalik enam vabalt ringi liikuda ja ta peab viibima turvapaigas.

Ühendriikide riigipea Barack Obama kutsus pühapäeval ameeriklasi üles rahu säilitama. "Me oleme seadustega rahvas ja vandekohus on rääkinud," ütles Obama.

"Ma kutsun nüüd kõiki ameeriklasi üles rahumeelselt leinama koos kahe vanemaga, kes kaotasid oma poja."