Briti ajaleht The Guardian kirjutas USA rahvusliku julgeoleku agentuuri endise kaastöötaja Edward Snowdeni lekitatud dokumentidele viidates, et Prantsusmaa saatkond oli üks 38 välisesindusest, mille USA luureagentuurid olid sihikule võtnud, vahendab AFP.

„Need faktid, kui need kinnitust leiavad, oleksid täiesti vastuvõetamatud,“ ütles Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius pühapäeval. „Me ootame, et Ameerika võimud hajutaksid nii kiiresti kui võimalik õiglase mure, mille need meedias avaldatud paljastused on tekitanud.“

„See oleks sõnadega väljendamatu vaenulikkuse akt, kui Euroopa institutsioonid oleksid tõesti Ameerika salateenistuste jälgimise all,“ lisas Prantsusmaa justiitsminister Christiane Taubira.

Väited ei ole esile kutsunud hukkamõistu mitte ainult Prantsusmaa valitsuse poolt, vaid kogu poliitilise spektri ulatuses.

„Me ei saa olla Ühendriikide puudlid,“ kuulutas paremäärmusliku rahvusrinde juht Marine Le Pen.

Vasakäärmuslane Jean-Luc Mélenchon kutsus aga üles loobuma Euroopa Liidu-USA vabakaubandusläbirääkimistest protestiks väidetava nuhkimise vastu.

„Ma nõuan läbirääkimiste viivitamatut katkestamist ja ma nõuan, et Prantsusmaa annaks asüüli Edward Snowdenile, kes on Euroopa sõber selle vandenõu paljastamise tõttu,“ ütles Mélenchon.

USA teatas pühapäeval, et vastab Euroopa Liidule süüdistuste kohta diplomaatiliste kanalite kaudu.

„Kuigi me ei kavatse avalikult kommenteerida spetsiifilist väidetavat luuretegevust, oleme me poliitilise seisukohana selgelt välja öelnud, et USA kogub välismaal luureandmeid, mis on sama tüüpi, mida koguvad ka teised riigid,“ öeldakse rahvusliku luuredirektori büroo avalduses.