Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse politseinikud pidasid Andrei, Aleksei ja Anna kuriteos kahtlustatavatena kinni mullu 19. detsembril Tallinnas ning prokuröri taotlusel ja kohtu loal võeti nad vahi alla.

Kahtlustatavate ja nende kasutuses olnud korteri, sõiduauto ning garaažiboksi läbiotsimisel leidis politsei kokku üle 80 grammi fentanüüli sisaldavat pulbrit, millest oleks jätkunud narkojoobe tekitamiseks ligi 44 000 inimesele.

Süüdistuse järgi tegelesid Anna, Andrei ja Aleksei fentanüüli käitlemisega vähemalt alates eelmise aasta septembrist. Kõigepealt omandasid nad uurimisel tuvastamata isikutelt narkoainet ning toimetasid selle siis Andrei ja Anna ühisesse elukohta Lasnamäel. Korteris pakkisid Anna ja Andrei fentanüüli fooliumvoldikutesse, jagasid need omavahel ja asusid seejärel narkoainet edasi müüma.

Samuti sai Andrei süüdistuse rahapesus, sest eeluurimisel kogutud andmeil teenis ta aastail 2009-2012 fentanüüli müügiga kriminaaltulu vähemalt 496 000 eurot ja üritas varjata selle raha ebaseaduslikku päritolu.

Süüdistuse kohaselt viis Andrei narkootikumide müügist saadud sularaha kasiinodesse ja ostis sealt mängimisvahendeid ning vahetas need hiljem uuesti sularahaks, justkui oleks ta raha hasartmänge mängides võitnud.

Kohus on võimaliku konfiskeerimise tagamiseks arestinud Andreile kuuluva sularaha ligi 45 000 eurot, kodutehnika ja sukeldumisvarustuse ning Alekseile kuuluva sularaha ligi 21 000 eurot ja väärismetallist esemeid.

Samuti on prokuratuur taotlenud süüdistatavate kasutuses olnud, kuid kolmandate isikute nimele registreeritud sõiduautode Lexus LS 460 ja BMW X5 arestimist, aga need taotlused on praegu kohtus vaidlustatud.

Suur töövõit

„Konkreetse isikuteringi tabamine on suur töövõit, sest lisaks ühe suure „äriketi“ lõhkumisele võttis politsei ära suures koguses arvatavalt ebaseaduslikul teel teenitud raha ning lisaks arestiti isikutele kuulunud sõidukeid ja muud vara,“ selgitas Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juht Kaido Kõplas.

Kui enamasti kulutavad narkoäriga tegelevad inimesed suurema osa kriminaaltulust ise narkootikume tarvitades, siis selle kriminaalasja puhul pole andmeid, et süüdistatavad oleks narkosõltlased. „Teiste inimeste elu ja tervise arvelt rikastumine on minu hinnangul eriti taunitav tegevus,“ ütles menetlust juhtinud Põhja ringkonnaprokurör Taavi Pern.

Alekseile on lisaks suurele narkokuriteole esitatud süüdistus varastatud pangakaardiga pangakontolt 2500 euro varastamises ja Annale ühes varasemas narkokuriteo episoodis.

Alekseid on varem kriminaalkorras karistatud kahel korral, Andrei ja Anna on eelnevalt karistamata.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi Põhja prefektuuri narkokuritegude talitus ja menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.