Venemaa presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ütles, et kui Snowden saadab Venemaa ametivõimudele nõuetekohase asüülitaotluse, siis nad kindlasti kaaluvad seda, kirjutas teisipäeval Vene majandusleht Kommersant.

"Me astume samme selle põhjal, mis tegelikult juhtub. Kui me saame niisuguse taotluse, siis seda kaalutakse," ütles Peskov.

WikiLeaksi asutaja Julian Assange aga ärgitas kõiki valitsusi lekitajale asüülipakkumist tegema. "Riigid peavad teda toetama," ütles Assange.

Assange`i arvates peaks Snowden pigem siiski pagema Ladina-Ameerikasse. "Viimase kümne aasta jooksul on Ladina-Ameerika näidanud, et inimõiguste kaitsmise alal tehakse suuriedusamme."

Snowden kadus Hongkongi hotellist teadmata suunas

Teisipäeval teatas uudisteagentuur BBC, et info lekitajast Edward Snowden kadus Hongkongi hotellist üleöö teadmata suunas.

Hotelli personali sõnul lahkus 29-aastane Snowden hotellist esmaspäeva keskpäeval. Ajakirjandusel pole õnnestunud mehe asukohta siiani kindlaks teha, kuid arvatakse, et mees viibib endiselt Hongkongis.

Ajalehele Guardian antud eksklusiivintervjuus ütles vilepuhuja, et "on tõeliselt traagiline, kui üks ameeriklane peab minema vähem vaba mainega kohta".

Alates eelmisest nädalast on Snowden lekitanud ajakirjandusele hulgaliselt ülisalajasi dokumente USA eriteenistuste jälgimisprogrammide ja ulatusliku andmete kogumise kohta, tuues päevavalgele USA ajaloo ühe suurema jälgimis- ja infokogumisskandaali.

Guardiani sõnul on selgunud, et miljoneid inimesi üle kogu maailma kuulatakse pealt ja jälgitakse nende internetitegevust.

Ameerika Ühendriikide Riikliku Luuredirektori pressiesindaja ütles esmaspäeval ajakirjandusele, et juhtunut käsitletakse justiitsministeeriumi poolt kui kriminaalkuritegu.