"Keegi ei kuula teie telefonikõnesid pealt. Nendes programmides pole selles üldse küsimus. See ei ole suunatud USA kodanike ega Ühendriikides elavate inimeste vastu," rõhutas Obama.

Presidendi sõnul on valitsuse nõndanimetatud PRISM-programm suunatud terroristide vastu.

USA meedia on pärast asja avalikukstulekut väljendanud kartust, et tegemist on põhiseadusevastase tegevusega, teatas AFP BNS-i vahendusel.

Guardian: pealt kuulatakse miljoneid inimesi

Kui kolmapäeval kirjutas Guardian, et USA-s kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid, siis neljapäeval kirjutas Washington Post, et USA eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile ligipääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele.

Kindlalt on lehe väitel agente oma serveritesse lubanud Apple, Facebook, Google ja Microsoft ja tõenäoliselt ka Yahoo, AOL, Paltalk, Skype ja Youtube.

Nii Apple, Googel kui Facebook on seda eitanud. Apple väidab, et ei ole kunagi Prismist kuulnud.

"Google hoolitseb hästi oma klientide turvalisuse eest," kinnitas firma oma kommentaaris.

Valge Maja on kommentaariks ajalehele öelnud, et ei luba USA kodanike või teiste riigis elavate inimeste järele spioneerida.

NSA eitab luuramist Obama valitsusajal

Riikliku julgeteenistuse NSA juht James Clapper ütles, et nii Guardiani kui ka Washington Posti lugudes on rohkesti vigu.

Eelmise presidendi George W. Bushi ametiajal kogus NSA salajase programmi raames andmeid USA kodanike telefonikõnede, internetiajaloo ja e-posti kohta.

2006. aastal vapustas ajaleht USA Today paljusid kodanikke, kui avalikustas, et NSA on "salaja kogunud kümnete miljonite ameeriklaste telefonikõnede andmeid, kasutades AT&T, Verizoni ja BellSouthi edastatud teavet".

"Siiani ei ole miski viidanud sellele, et Obama valitsus sama programmi läbi viiks," kirjutas Guardian.